Merhaba arkadaşlar… Son 5 yılda sırasıyla Honda HR-V (2002) ve CR-V (2003) modellerini kullandım. Geçen ay kapıda park halindeki aracıma alkollü bir sürücünün çarpması sonucunda ağır hasar aldı ve pert işlemleri devam etmekte. Bu esnada, yaklaşık 45.000 tl olan bütçem doğrultusunda; dış görünüşünü beğendiğim KIA marka araçlardan edinmek konusunda karar kıldım. Bütçeme göre ilanlarda 2006-2009 arası araçlara denk geliyorum. İşin aslı; kalbim 2.5 Sorento’ya daha yakın olsa da, vergi ve yakıt durumunu da düşününce 2.0 Sportage daha makul gibi görünüyor. Aylık yaklaşık 500-600km yol yapıyorum. Yılda 1 defa da ortalama 1500km tatil yolculuğu… Tabi ki alacağım araçlarda olmazsa olmazım; ESP olması. Kafamı kurcalayan nedenleri sıralayacak olursam; *Daha önce dizel araç kullanmadım. Motor hususunda hiç bilgi sahibi değilim. Dolayısıyla araç almadan önce nelere dikkat etmem gerektiği hususunu bilemiyorum. Hangi kontrol, test, vb. aşamalardan geçirmeliyim. *Bulduğum araçlar ortalama 200.000km civarında. Motorun bakımı, yenilenmesi, vb. bilmediğim bir çok husus var. Yani daha açığı; tüm imkanları aldıktan sonra bir de ağır bakım masrafı ile karşılaşma korkusu… *Aslında eşim ve oğlum Sorento diye ısrarcılar ama dediğim gibi, yakıt, vergi, bakım gibi masraf kalemleri beni yorar mı ileride? (Örneğin; çok binen bir arkadaşım Sorento’sunu 2 ay sonra yakıt tüketimi nedeniyle satmıştı) *Chip Tuning de çok sıcak baktığım bir husus. Masrafı ne civardadır? Uygulama öncesi yapılması gereken bakım var mıdır? Varsa ortalama masrafı nedir? Tüm bu veriler dahilinde; *Sportage mi? Sorento mu? Şimdiden ilginize teşekkürler…
Sorento daha büyük ve hantal, Sportage ise hem kullanışlı hem de pratik. Ayrıca ikinci elde de daha avantajlı. Sportage aracımı satmak istediğimde ilan verdiğim gün birkaç müşteri çıkmıştı ve aynı gün ilk gelen almıştı. Kendi adıma Sportage'yi tercih ve tavsiye ederim.
Erol Bey ilginize teşekkürler. Bahsettiğim gibi daha önce HR-V kullanmıştım. Kanımca Sportage-Sorento ilişkisi ile HR-V ile CR-V ilişkisi benzer özellikler taşıyor. Ancak ben CR-V kullanırken, daha küçük kasa olan HR-V'den aldığım sürüş keyfini asla alamadım. Daha seri, sport bir sürüş ve araca daha hakim hissediyordum. Oğlum "baba çok küçük" diye Sportage istemiyor ama az evvel trafikte bir Sportage gördüm de, aslında pek de küçük değilmiş kasası
Şimdi hocam bu olayı şöyle ele alırsan daha kolay karar verebilirsin bence ; Sorento Ağırbaşlı oturaklı, Görünüm olarak daha şık garantör bir duruşu var. Genelde iş adamları, geniş ailesi olan , rahat ve konfora biraz daha düşkün olan kişiler tarafından tercih edilmektedir. Şimdi Ucuza konfor olmaz o yüzden yakıt ve vergiyi pek düşünmemek gerekiyor. Kendim 2006 sorento sahibiyim yakıtı çok vergisi yüksektir, ama ne yalan söyleyim bence değer şimdi bu aracın en insanlar tarafından yanlış lanse edilmesindeki en büyük hatalara geleyim ; 1 . Araç çok yakıyor ! Hayır efendim araç çok yakmıyor 2 ton bir arabaya bineceksin 2,5 litre motor ve otomatik şanzumanı olacak basacaksın çok yakıyor diyeceksin öyle bir dünya yok mantıklı olalım 2. Aracın vergisi çok yüksek ! Neye göre kime göre çok yüksek kendi sınıfında hangi araca göre kıyaslayıp söyleniyor + olaraktan gülü seven dikenine katlanacak 3. Araçta denge çubuğu yok çok savuruyor ! Evet doğru gaza basıp bmw, mercedes, gibi viraja girersen savurur altındaki iki ton araba bu aracın keyfi ağır ağır yavaş yavaş kullanarak çıkar arkadaş Sportage Sportif genelde genç kesim ve spora yatkın haftalık olarak dağ yürüyüşlerini seven balığa pikniğe ufak çaplı offroad turlarına çıkan kişilerin tercih ettiği bir araç. Konfor anlamında sorento ile kıyaslamak pek mantılı değil ama görüntüsü çizgileri daha genç kesime hitap eden bir tarzı var . Yukarıda yazdıklarım tamamen kendi tecrübe ve görüşlerimdir, karar sizin, Saygılar
merhabalar 2.0 sportage sadece vergi olarak avantajlıdır. yakıt bakımından 2.5 sorento (170 hp) sportage den daha az yakar. sportage 4 ileri sorento 5 ileri otomatik şanzıman kullanıyor. öte taraftan sorento yu ne sportage ile kıyaslayınız ne de daha önce deneyimlediğiniz honda araçlar ile. konfor bakımından sorento diğer seçeneklerinizin oldukça üstündedir. öte yanan ne honda modelleri ne de bahsettiğiniz sportage sorentonun kar, çamur ve arazi koşullarında size sağladığı kolaylıkları ve güven hissini sağlayamaz. (önemli not: sorentolarda esp 2007 ve sonrasında standart daha önceki 140 hp lik modelde esp yoktur.) aylık 500-600 km yok yapacağınızı belirtmişsiniz. benim 2007 170 hp aracım karma kullanımda ortalama 9 lt eurodizel tüketiyor ve bu araçların depoları 80 lt. bu değerlere göre tahmini tüketiminizi hesaplayabilirsiniz. 10.000 de bir periyodik bakım yaptırmanız gerekiyor. bu bakımlarda kullanılacak sarflar (filtreler, 8,5 lt castrol 5*40 tam sentetik yağ vs) ve işçilik özel servislerde yaklaşık 350-400 tl yetkili serviste 650-800 tl arası tutacaktır. ben aracımı değiştirmeyi düşünüyorum. sanıyorum ankaradasınız. eğer görmek ve değerlendirmek isterseniz görüşebiliriz. saygı ve selamlarımla
Benim açımdan Sportage ideal büyüklükte. İç hacmi de oldukça ferah. Yakından incelerseniz hiç de küçük olmadığını görürsünüz. Şehir içi kullanımlarda da yapısı itibariyle oldukça kullanışlı. Babamda Jeep Grand Cherokee wj 2.7 crd var, arazide çok güzel ama şehir içi kullanımda Sportage'nin pratikliğini arıyorum.
İlginize ve değerli görüşlerinize teşekkürler arkadaşlar. İş yerinde mesajlarınızı takip etsem de, malum son günlerin yoğunluğundan, hemen cevap yazma fırsatı bulamadım kusura bakmayın. Kia ve Dizel kavramları, daha evvel de belirttiğim gibi bugüne kadar bana uzak olduğundan dolayı bazı sorularım bilen arkadaşlara mantıksız gelebilir. O nedenle ara sıra böyle sorularım gelir ise affola İki model arasında muhakkak çok fark vardır, muadil araçlar olmadıklarından dolayı bu farklar aşikar tabi ki... Ancak şu ana kadar anladığım; örneğin yakıt konusunda karar vermeyi etkileyecek bir uçurum yok. Hatta forumumuzda gezindiğimde bakımlar, sürüş tekniği, sürat, motor devri, vb. konulara dikkat edilirse; hiç de dayanaksız attıkları gibi bir "yakıt canavarı" olmadığı kanısına vardım. Konfor kısmına gelirsek; bilirsiniz ki alıştığınız markadan vazgeçmek için bazı kriterler gerekiyor. Zaten ben de aynı fiyata daha konforlu bir araca binebilmek için Kia'ya yöneldim. Gerçekten son derece şık çizgilere sahip, gösterişli ve iç konforu parama göre beni cezbedecek denli güzel. Fırsatım oldukça, özellikle bu araçları alırken nelere dikkat etmem, nerelerine baktırmam, alırken hangi kriterleri belirlemem gerektiği hususunda bilgilenmeye çalışmaya devam edeceğim. Şimdilik; *Sorento'yu daha fazla istiyorum, *İçinin Bej olması tercihim (Sanırım sadece siyahlarda var) *Çevremde çoğunluğun "Siyah renk alma, pişman olursun" demelerine rağmen, siyaha karşı daha fazla bir beğeni besliyorum Bir arkadaşım şöyle bir yorum göndermiş mesajla ve bu yorum da beni memnun etti... ******************************* 2007 model x force araca 2 ay once sahıp oldum.bu zamana kadar okumus oldugum tum yorumların yuzde 90 nını abartılı vehatta hıc bu aracı kullanmayan yorum yapmak ıcın yazısma ıhtıyacı duyan kısıler tarafından yazıldıgını dusunuyorum. aracın 2200 km sehırler arası yolda kullandım.mazot tuketımı 110 km,sabıt hızda 3 kısı ıle bırlıkte 8,2 lt oldugunu gordum.9 ocak 2015 tarıhınde eksı 10 derecede ankaradan ıstanbula geldım 475 km yolda 160 tl mazot tukettı,ayrıca yolda savrulma durumuna gelınce esp lı aracımda normal sartlarda savrulma olmazken yagmurun ılk dustugu anlarda her ne kadar hafıf kayma gostersede esp devreye gırerek normale donuyor, bu tum araclarda boyle degılmı.arac mukemmel bır surus keyfı vermekte yolda yorgunluk vermemekte sessız bır surus keyfı vermektedır, bır oncekı aracım captıva ıdı ama 9,5 lıtreden asagı dusuremedım. serantoyu daha agır olması nedenıyle fazla tuketım degerı gosterecek dıye beklerken tam tersı cıktı.kullandıgım sure ıcerısınde herhangı bır olumsuzluk gormedım. sehır ıcı tuketım ıse trafık durumuna gore farklılık gostermekle beraber ortalama 11 lt oldugunu gordum.arac ınsana guven vermektedır.bu kullanım 4x2 modunda yapılmıs olup 100 km 4x4 modunda yapılmıstır, arac motor ve sanzıman mukemmel bır uyumda calısmaktadır.kesınlıkle 4x4 alacak arkadaslara ıyı bır tecrube yasatacagı kanaatındeyım. saygılar .********************************************* Bir de ; EX, EX Premium, Prestige... Bunlardan hangisi daha dolu. Yada bulabileceğim bir link paylaşacak arkadaşım olursa çok sevinirim. Saygılarımla,
içi bej olana pek rastlamadım açıkçası. gri döşeme çok daha fazla. donanım paketlerine gelirsek 2007 ye kadar ex 2007 yılında prestige 2009 yılında da premium paket çıktı (yanılıyor olabilirim.) nacizane tavsiyem donanım paketlerinden ziyade motor şanzıman ve 4*4 sistemi sorunsuz olan bir araç düşünün. 2007 sonrasında esp zaten standart. varsın aracınızda koltuk kafalıklarında dvd olmayıversin. siyah araca gelince. benim önceki aracım 407 executive premium du ve rengi siyahtı. daha bir gün tertemiz kullanmak nasip olmadı. maalesef toz ve kiri çok belli ediyor. bu aracımda da bu düşünce ile siyah tercih etmedim. doğru bir karar verdiğim inancındayım. tabii karar sizin alacağınız aracın bakımlarının doğru elde ve bilinçli bir şekilde yapılmış olması önemli. basit ver örnek vermek gerekirse bizim araçlarımız için önerilen yağ 5*40 tam sentetik. nerede ise tüm markaların bu nitelikte yağı var. ve bu yağlardan herhangi biri tercih edilebilir. castrol 5*40 titanium fst kullanıldığında aracın çalışma sesinin dahi değiştiğini göreceksiniz. başka bir arkadaşın bu konudaki sorusuna elimden geldiğince yanıt vermeye çalıştığım linki paylaşayım belki yardımcı olur.: http://www.kiaclubtr.com/threads/2007-2008-sorento-yardım.11077/#post-216125 saygı ve selamlarımla
Merhaba sevgili dostlar. Pert olan aracımın parasını alma süreci ancak tamamlandı. Bu süre zarfında hem araştırdım, hem de bütçem dahilinde düşünerek, aracı kullanacak olan eşimin de fikri doğrultusunda 2006 Sportage CRDİ EX ile KIA dünyasına adım attım. Müsait bir zamanda "Otomobilinizi Tanıtın - Showroom" forumunda aracımı tanıtacak ve aklıma takılan hususlar hakkında bilginize danışacağım. Hepinize güzel günler dilerim...