slm arkadaşlar. Bugün yazlık lastikleri taktırdım. Rot ayarını yaptırdım lastikçi kamber açısının -1,07 olduğunu bunun ondalık değerin altında olması gerektiğini söyledi.önden bakıldığında lastiklerin üst kızımların içe doğru yatık olduğunu söyledi.bir de benim araç ön kısım arkaya göre aşağıda gibi duruyor.lastikçi amortisörleri değiştirin dedi.aynı durumda olan başına gelen oldumu? budurum lastiğin ömrünü kısaltır peki başka sıkıntı yaratırmı?araç rio sedan
aracı dün biraz kullandım bu sefer dola çekmeye başladı.kışlıklarda sorun yoktu.acaba rot ayarınımı iyi yapamadılar anlamadım.lastiklerinde durumu iyi ama 5 yıllık. bu yüzden yaparmı?
Lastik açıları tabii ki önemlidir ve birçok etkisi olur araca ... Her araç aynı değildir ancak yük taşınan özel tasarımlı araçlar hariç normal şartlarda lastikler yere düz basmalıdır, eğer açısı bozuk ise ve yere tam basamıyorsa öncelikli olarak bu aracın yol tutuşunu etkiler (buna bağlı olarak yakıt tüketimi, hızlanma, frenleme mesafeler vb. değişir), bunun yanında lastiklerin aşınması da dengesiz olur. Araç tasarımları farklı olduğundan (elinde sizin aracın verilerini içeren bilgisayarlı bir sisteme sahip) iyi bir usta ya da yetkili serviste aracınızın fabrika önerilen değerleri ne ise ona göre ayar yaptırmanız sağlıklı olur. Her serviste bu ayarı yapacak ekipman olmayabilir ancak mutlaka çalıştıkları iyi bir ustaları vardır sorup öğrenebilirsiniz. -1 ya da +1 derece gibi bir değeri gözle görmek ya da sürüş anında hissetmek zor olabilir, bunu ancak bilgisayarlı bir ölçüm sistemi ile fark edersiniz. Böyle küçük rakamlardan emin olmak için de bence ölçümün en azından iki kere tercihen farklı cihazlarla yapılması gerekir. Ölçüm yapan makinenin kalibrasyonu, zeminin hassasiyeti, ortam şartları, direksiyonun kilitleniş şekli vs. sonucu etkiler aklınızda bulunsun. Rio'larda durum nedir bilmiyorum ancak bizim Cerato'larda arka da ayar var, yani kontrol ve düzenleme yapılacağı zaman biz ön-arka yaptırıyoruz. Sizde de durum böyle ise sadece önlere baktırmak yeterli olmayabilir. Aracın ön kısmının arkasından aşağıda olması her zaman amortisör arızasına işaret etmez, lastik basınçları bile sizde bu algıyı oluşturabilir. Tabii ki amortisörler patlak ise araç helezonların üstüne çökeceğinden bir nebze de olsa eğim olur. Elinizi kaputun çamurluğa yakın yerine koyun ve kalp masajı yapar gibi hafifçe aracı aşağıya doğru bastırmaya çalışın, eğer bir direnç ile karşılaşmıyorsanız amortisörleriniz çalışmıyor demektir. Bu işlemi 4 lastik için de uygulayın, ikisi sert ikisi pamuk gibi yumuşak ise sert olanlar sağlam, yumuşak olanlar bozuk diye düşünebilirsiniz. Dört köşede de aynı tepkiyi alıyorsanız kıyaslamak için sağlam olduğunu bildiğiniz başka bir Rio'da da aynı denemeyi yapmanız gerekir. Velhasıl, çok sağlıklı olmasa da en kolay ve pratik test metodu budur Keyifli, emniyetli sürüşler
Fatih bey teşekkürler bilgi için. kamber açısı için servisle görüşeceğim artık, amortisörlerimiz sert başka bi amortisör bulursam denemeyi düşünüyorum. Arabanın sola çekmesini hallettim. lastikçi sağ tekeri iç-dış ters takmış
Aracınızın fabrikasyon ayarları bu şekilde.Önlerin ikiside mi -1° civarlarında?Öyleyse herhangi bir problem yok gibi. İki teker arasındaki fark 0.5° derecelere kadar olağan karşılanıyor. Bazı rotçular fabrikası verisi yerine kafalarına göre hareket ediyorlar.Kendi aracımda tecrübe ettim bol bol.30psi olması gereken lastikleri 45psi basıp ona göre ayar yapmış ve yine fabrikasyon değerler dahilindeki kamber açışına şase eğik şeklinde yorum yapan adamlar gördüm. Eğer değerleriniz tablodaki değerlere yakınsa rotçuların laflarına çok kulak asmamanızı öneririm.
evet dediğiniz gibi ön tekerlerin ikiside -1,07 çıktı. rot ayarında rio seçti ama parametreleri doğrumu bilemiyorum. Genel olarak bi sıkıntı yaşamadım tekerlerimde herhangi bir yıpranmada görmedim.