Kia Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Rio Yol Tutuş Problemi

'Rio Forum - Club' forumunda BilalEmiroglu tarafından 8 Eylül 2015 tarihinde açılan konu

1. BilalEmiroglu

BilalEmiroglu Acemi Sürücü

Alınan Beğeniler:
    21
    Gerçek Ad-Soyad:
    Bilal EMİROĞLU
    Araç Modeli:
    2012 Kia Rio Fancy 1.4 CRDI
    Arkadaşlar herkese merhaba. Rio ile ilgili ciddi bir yol tutuş problemi yaşamaktayım. Önce mevcut durum hakkında bilgi vereyim.

-2012 Kia Rio Fancy
    -92.000 km
    -Aracın acil şekilde 4 lastik ihtiyacı bulunmaktadır. Lastikler yavaş yavaş hamur özelliğini kaybetmekte ve sol arka lastik diğer 3 lastikten daha da eski durumda, farklı markadır.
    -Aşağıdaki problemi ilk yaşamaya başladığımda servise gittim, süspansiyonlarda ve alt takımda bir sorun olmadığını, lastiklerin bozulduğunu söylediler.

Şimdi problemim şöyle,
    bildiğiniz gibi Rio süspansiyonları sert bir araç. Kişisel tecrübeme göre de yol tutuşu başarılı sayılan bir araç. Fakat son 3-4 aydır, öyle bir hale geldi ki ;
    1) Asfalt üzerindeki yamalara denk geldiğimde araç 8-10 cm'lik atmalar yapıyor. Sürücüye ve "yolculara" bile ciddi korku yaşatıyor.
    2) asfalt üzerindeki paralel beyaz uyarı çizgilerine (ışıklara yaklaşırken koyulanlar var ya) geldiğimde direksiyonu 2-3o oynatsam bile arka kayma yapıp toparlıyor. Bunlar anlık atmalar şeklinde kayma oluyor.
    3) Viraja giriş hızım ciddi şekilde düştü. Otoban virajına bile 80-90 km/h üzerinde giremiyorum, asla güven vermiyor.
    4)Dün 2000 km'lik uzun yoldan geldim. Araç ne bana, ne de yolcuya güven vermedi ki, yolcu bile bariz şekilde aracın yere basmadığını hissetti.
    5) 80 km/h ile giderken, akan trafik gereği yama üzerine denk gelmişken "hafif" fren yapmak zorunda kaldım, o sırada direksiyon düz konumundan 3-4 cm çevirdim. Araç yaklaşık 2 metre kayma yaptı !

Kısacası araç artık yere basmıyor. En ufak bir pürüz, kasis, yama, çizgi olduğu zaman direksiyonu 3-4 derece bile çevirmeye korkuyorum. Hele yama üzerindeyken fren'e basmayı aklımdan bile geçiremiyorum.

Şimdi sorum şu.
    Bu yol tutuşun "yok olması" sadece lastikler ile açıklanabilir mi?
    Yoksa başka bir problem tahmin edebilir misiniz ?

İlk aracım olduğu için lastikler tamamen eskidiğinde neler olur tam kestiremiyorum.
    Not : Henüz servise gitmedim.

2. ReNe

ReNe Super Moderator Super Moderator

Alınan Beğeniler:
    2.112
    Gerçek Ad-Soyad:
    Murat Çaşkurlu
    Araç Modeli:
    BMW 116 D 1.5l 8 ileri Zf
    Merhabalar , esp sistemi bu durumlarda yardımcı olmuyor mu ? Rot balans ayarı ne durumda acaba ? Yay ve amortisörler sağlam ise aracın aşırı derecede hırpalamadıysanız yani yürüyen aksam geometrileri sağlamsa geriye hakikaten kaliteli lastik takımı almak kalıyor .

3. BilalEmiroglu

Alınan Beğeniler:
    21
    Gerçek Ad-Soyad:
    Bilal EMİROĞLU
    Araç Modeli:
    Bu gibi durumlarda ESP 'nin devreye girdiğini hiç görmedim. Yalnızca patenaj eğilimi olduğunda devreye giriyor.
    Araç o kadar yere basmıyor ve yoldaki en ufak yama'da kayma eğilimi gösteriyor ki, bu kadarının lastikle çözülemeyeceği hissiyatına kapılıyorum. Fakat dediğim gibi, ilk aracım ve ilk lastiğim olduğu için, eski lastiklerin bu kadar etki edip edemeyeceğini kestiremiyorum.

Aracı hiç hırpalamış değilim, zaten her gün kullanılmıyor. Kullanıldığında da rutin istanbul içi seyahatleri yapılıyor.
    Rod'larda herhangi bir sıkıntı yok. Direksiyon rijitliği sağlıyor. Balansta ise ; 160'a kadar herhangi bir titreme yaşamadım. Üzerine de çıkmadım zaten.
    Acaba 90.000 km civarı yay ve amorisörlerin değişmesi gibi bir durum gerekli midir? Yani rutin olarak böyle bir uygulama olmalı mıdır?

Aracımı çok seviyorum fakat son 3-4 aydır bu durum hem korkutuyor, hem üzüyor.

4. ReNe

Alınan Beğeniler:
    2.112
    Gerçek Ad-Soyad:
    Murat Çaşkurlu
    Araç Modeli:
    Evet çok ilginç bir durumla karşılaştım bende sizin bu probleminizle , Normalde 100.000 km lerde amortisör değiştirmek gerekiyor ama hepimiz amortisör patlamadan yada yağ sızdırmadan değiştirmeme alışkanlığımız var . Yaylar ise daha uzun süreler hizmet edebiliyor diye biliyorum . Tabii sizin aracınızı kullanmadan yorum yapmak ta zorlaşıyor - kendi aracımda 205 -45 -17 continental sport contact 5 lastikler var ve bana güven sağlıyor aracım , lastikleri değiştirme zamanınız gelmiş gibi görünüyor - kaliteli bir set lastik alıp sonra tekrar konuşmamız gerekiyor ..

5. gogo46

gogo46 Ralli Pilotu

Alınan Beğeniler:
    484
    Gerçek Ad-Soyad:
    gökhan kavas
    Araç Modeli:
    kia venga crdi
    ülkemiz şartlarında amortisör ömrü 80-85bin civarıdır.bence degiştirin derim.lastikleri kaç km.dir veya kaç senedir kullanıyorsunuz bilmiyorum bence onlarında ömrü dolmuş olabilir.bunların degişiminden sonra iyibir rot balansçıya gidin derim.

rio nun sert saglam viraja girildiginde esp nin bir çok kere devreye girdigine şahitim.

80 ile giderken direksiyonu 2-3cm çevirip fren yapınca 2 metre kayma yaptı derken abs demi çalışmıyor.

6. BilalEmiroglu

Alınan Beğeniler:
    21
    Gerçek Ad-Soyad:
    Bilal EMİROĞLU
    Araç Modeli:
    Öncelikle her ikinize de ilgilendiğiniz için teşekkür ederim.

Lastiklerin ömrü dolduğundan eminim. O kesinlikle değişecek.
    Tecribeli kişilerden öğrenmek istediğim, bitik bir lastik takımı bu kadar yol tutuş kaybına ve yere basmama hissiyatına sebep olur mu?

Evet, söz konusu kayma yaşadığımda abs ya da esp devreye girmedi, girmiyor.
    Normal yolda sert frenlerde abs ya da patenaja düşme durumunda esp devreye giriyor fakat, yoldaki yama üzerinden geçerken yaşadığım atmalarda, ya da viraja girerken ki kaymalarda her ikisi de devreye girmedi.

Hissiyat olarak yay ve amortisör problemi var gibi hissediyorum. Ama dediğim gibi, hissiyat.

7. HANİFİ DMC

HANİFİ DMC Ralli Pilotu

Alınan Beğeniler:
    396
    Gerçek Ad-Soyad:
    hanifi DMC
    Araç Modeli:
    kia rio 1.25 fancy
    lastik çok önemli bencede . beni rahat bir iki kazadan kurtardı . lastikleri değişmek için kabak olmasını beklemek hatadır. lastiğe para vermiyim derken çok daha masraflı durumlar ortaya çıkabilir . ilk iş kaliteli lastikler olmalı sonra hazır lastikleri taktırmışken rot balans ayarı da o anda yapılıverir. eğer gene devam ederse bi servise gitmek lazım . geçmiş olsun yorum yapan abilerim doğruyu demiş...

8. gogo46

gogo46 Ralli Pilotu

Alınan Beğeniler:
    484
    Gerçek Ad-Soyad:
    gökhan kavas
    Araç Modeli:
    kia venga crdi
    yolda atlama sekme titreme araç boşluktaymış gibi havalanması patlak bitik miladını doldurmuş amortisördür.

araç 90 binde demişsiniz peki lastikler kaç km.te

9. D3hs3tt

D3hs3tt Ralli Pilotu

Alınan Beğeniler:
    242
    Gerçek Ad-Soyad:
    Ethem Kösem
    Araç Modeli:
    Rio
    Çok ilginç durum inş sorununuzu çözersiniz.bendede 2013 fancy var.arabaya binenler yada sürenler araba acayip yere tutunduğunu söylerken bu duyduklarım beni şaşırttı.bence sadece 4 tane kaliteli aynı lastik ile bi sorununuz kalmaz.

10. heh

heh Yönetici Yönetici

Alınan Beğeniler:
    9.422
    Gerçek Ad-Soyad:
    Hakan Y.
    Araç Modeli:
    Eski Ceratocu
    Merhaba.Geçmiş olsun.Aracınızın lastikleri için orijinal demişsiniz.En kaliteli lastik için bile 92 bin km çok fazla.Kesinlikle önce lastiklerinizi değiştirmenizi ve o zamana kadar da lastik havalarınızı 2.1 bar a düşürtmenizi/ayarlatmanızı tavsiye ederim.Lastik değiştirmeden amortisör işine girmeyin bence.Tek başına lastik bu hususlara fazla lastik basıncı ile birlikte yapabilir.

11. BilalEmiroglu

Alınan Beğeniler:
    21
    Gerçek Ad-Soyad:
    Bilal EMİROĞLU
    Araç Modeli:
    Öncelikle ilginiz için çok teşekkür ederim. Tavsiyeleriniz inanın çok değerli.

Lastikler 50.000 km'de ve bitik durumda. Bu problem olmasa dahi değiştirecektim.

Aracın yola tutunuşunu bende inanılmaz beğeniyordum, binen arkadaşlarımda.
    Bu problem son 3-4 aydır ortaya çıktı. Bu hafta yaptığım uzun yolda ise ilk kez korkuttu.
    Daha önce dediğim gibi, aracın verdiği hissiyat, yere yapılan dikey basınçta bir problem olduğu şeklinde.

Tavsiyeleriniz üzere bu hafta içi öncelikle lastikleri değişiyorum. Ardından bu problem devam ederse amortisör kontrolü yaptıracağım. Gelişmeleri yazarım, belki başka arkadaşa da yardımımız olur.

Herkese çok teşekkür ederim.

ReNe bunu beğendi.
  12. heh

heh Yönetici Yönetici

Alınan Beğeniler:
    9.422
    Gerçek Ad-Soyad:
    Hakan Y.
    Araç Modeli:
    Eski Ceratocu
    İnşallah sıkıntı lastik değişimi ile sona erer.Paylaşımınızı bekliyoruz.Teşekkürler.

BilalEmiroglu bunu beğendi.
  13. leandro

leandro Usta Sürücü

Alınan Beğeniler:
    77
    Gerçek Ad-Soyad:
    Can
    Araç Modeli:
    Rio Natty 1.25
    Bilal bey 92bin km ve 3yıllık lastikten bahsediyorsunuz. Bu çok fazla.. Başka yoruma gerek yok sorunun cevabını kendiniz vermişsiniz.

14. BilalEmiroglu

Alınan Beğeniler:
    21
    Gerçek Ad-Soyad:
    Bilal EMİROĞLU
    Araç Modeli:
    Bu arada servise gittim. (Erbek). Aracı lifte aldılar. Amortisörlerin herhangi bir performans testi olmadığını yalnızca lifte göz ve elle kontrol yapılabileceğini söylediler.
    Velhasıl liftte yapılan kontrolde amortisörlerde problem olmadığı söylendi.
    4 adet goodyear efficientgrip performance 205 55 R16 V sipariş ettim. Lastikler gelip takılınca izlenimlerimi yazarım.

ReNe ve gogo46 bunu beğendi.
  15. D3hs3tt

D3hs3tt Ralli Pilotu

Alınan Beğeniler:
    242
    Gerçek Ad-Soyad:
    Ethem Kösem
    Araç Modeli:
    Rio
    Merakla bekliyoruz bende lastiklerin ne derece önemli olduğunu ögrenicez bekide..

16. HANİFİ DMC

HANİFİ DMC Ralli Pilotu

Alınan Beğeniler:
    396
    Gerçek Ad-Soyad:
    hanifi DMC
    Araç Modeli:
    kia rio 1.25 fancy
    hayırlı olsun fiyat ne kadar o lastiklerin 4 tanesinin ????

17. heh

heh Yönetici Yönetici

Alınan Beğeniler:
    9.422
    Gerçek Ad-Soyad:
    Hakan Y.
    Araç Modeli:
    Eski Ceratocu
    Hayırlı uğurlu olsun.İzlenimlerinizi bekliyoruz.

18. leandro

leandro Usta Sürücü

Alınan Beğeniler:
    77
    Gerçek Ad-Soyad:
    Can
    Araç Modeli:
    Rio Natty 1.25
    Fotoğraf isteriz :D

19. ReNe

Alınan Beğeniler:
    2.112
    Gerçek Ad-Soyad:
    Murat Çaşkurlu
    Araç Modeli:
    İnşallah lastikle çözülsün ama aktif güvenlik sistemlerine de baktırın muhakkak . Çekiş kontrol , esp , hill holder falan çalışmalı muhakkak ..

20. BilalEmiroglu

Alınan Beğeniler:
    21
    Gerçek Ad-Soyad:
    Bilal EMİROĞLU
    Araç Modeli:
    4 tanesini hepsiburada'dan 650 tl'ye aldım. Bugün kargoya verilmiş, dört gözle beklemedeyim. 2015 üretim olduğu yazıyordu. Gelsin bakalım.

@leandro
    Fotoğrafsız olmaz :)

@heh
    Teşekkür ederim.

@ReNe
    Çok doğru hatırlattınız. Lastiklerle birlikte güvenlik sistemlerini de baktırayım. Teşekkür ederim.

ReNe bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş