Arkadaşlar bu güne kadar otomatik şanzıman bir aracım olmadı, son günlerde fiyat ve görünüm olarak ve en önemlisi otomatik şanzıman olması nedeni ile yeni vitara biraz ilgimi çekti; ancak yaptığım bir kaç araştırma neticesinde herne kadar aracın resmi sitesinde otomatik olarak geçsede aracın yarı otomatik olduğunu, vites geçişlerini aracın kendisinin yapabilmesinin yanında, vites geçişlerinin direksiyonun arka tarafından yer alan + ve - tuşlarından da yapılabildiğini öğrendim, bu durumda araç otomatik olmuyormu, yani vites geçişlerini yine sürücünün mü ayarlaması gerekiyor tek fark debryaj ın olmama sımı oluyor, yani debrayaja sürücü yerine araçmı basmış oluyor, yoksa bildiğimiz tam otomatiklerdeki gibi vites geçişlerini tamamen araç ayarlıyorda sürücü istersemi müdahale ediyoru, otomatik şanzıman konusunda bilgi sahibi olmadığım için bilgi sahibi olan arkadaşlardan bilgi bekliyorum, şimdiden teşekkürler.
Şimdi tork konvertörlü yani tam otomatik diye bildiğimiz şanzımanlar var.günümüzde hepsine vites olarak müdahale var kulakçık yada vitesten manuel moduna alıp kullanılıyor manuel mod seçilmezse araç hangi şanzıman olursa olsun kendi yazılımına göre vites deiştiriyor.tork konvertörde baskı balata yok yağlı sistem biçol dişli var geçişler hissedilmio yokuşta pek kaydırmıo d ye attığınız gibi araç ivmelenio.yarı otomatik f1 tiptronic multimode dsg powershift edc dct stronic vsvs bunların özünde baskı balata yani debriyaj sistemi var sadece pedal yok basmaya.bunlarda manuel moda alınabiliyor otomatik modda vitesi kendi deişiyr.ileri moda alındığında daha hafif ivmelenio bide yokuş için kalkış desteği gerekio.bu sistemlerde periyodik baskı volan ve diğer işlemler yapılıo.ısınma silkeleme ve eğer tek kavrama ise yığılmalar hissedilio.ama çift kavramalarda dsg edc ve dct gibi pek hissedilmio vites geçişleri.yarı otomaiklerin riski birazdaha fazla çünkü baskı sistemi var ama maliyeti tartışılır.tork konvertörün artısı daha konforlu daha sağlam ama yakıt olayı pejo grubunu saymazsak daha fazla.buna sayfalsrca yazılır ama öz bu yani K im İ sterki A yrılmak
Yanıt için çok teşekkürler Beyazıt bey gayet iyi özetlemişsiniz olayı, bu vitarada yokuş kalkış desteği var ama sanırım tek kavramalı sistem yani dediğiniz gibi yığılma ve silkeleme, geçişlerde sarsıntı olaylarına ve bunların sonuçlarına katlanmak gerekicek, bu durumda fiyat cazip görünsede iyice düşünmek lazım.
yaa aslına tek kavrama ise biraz alıştıktan sonra yığılmaları engelleyebiliyosun.özellikle manuelde kullanırsan kendin atıcağın zamanı belirlediğin için yığılma azalıo.ama şanzımanı bilmiyorum karakterine bağlı.mesela 500l var bizde onda pek yığılma yok tek kavrama olmasına rağmen.kullanmak lazım eğer ilk kullandığınızda bile bi şekilde rahatsız olmuyosanız sıkıntı olmaz. ama işte ilerde bakıma ihtiyacı olduğunda maliyetli olurrmu bilemem 130 binde değişende vaar 30 binde değişendee.bide mecbur yetkiliye gidiceksiniz fiyat uçuk çıkıyo birz..
Yeni GV tam otomatik yani tork konvektörlü şanzıman. Ama üreticiler kullanıcıya daha çok kullanma zevki yaşasın diye mekatronik beyin ekleyerek vitesleri kullanıcının belli bir devre kadar değiştirmesine izin veriyor. 6500-7000 devir arasında da kendiniz vites yükseltmeseniz bile vites yükseltiyor. GV deki ykuş kalkış desteği tork konvekötürün bile baş edemeyeceği arazilerde yardımcı destek yani bir düz vitese modeli olduğu için onada baya bir destek oluyor. Beyazıt arkadaşımız anlatmış ama toplayım. Cvt Şanzıman: Her hangi dişli yoktur 2 tane kasnak değişken oranlı şekilde çalışır güç istenmediğinde en ekonomik devirde güç istediğinde en güçlü devir gider. Çift kavramalı otomatikleştirilmiş manuel şanzımanlar: DSG EDC DCT vs vs.. gibi şanzımanlardır. Bunları özelliği 2 tane şanzıman bulunması böylece bir üst vites her zaman hazırda beklemesi. Sizin debriyaja basan bir ünite sayesinde değiştirir. Çok hızlı vites geçişleri vardır sarsıntısız hızlı aktarım söz konusudur. Yağlı ve yağsız 2 farklı tipte üretilir Tek kavramalı otomatikleştirilmiş manuel şanzımanlar. Bu da gene bir manuel şanzımanın sizin yerinize debriyaja basıp vites atan ünitenin bulunması çalışma karakteri manuel şanzıman ile aynı ayak gaz çekilmez sarsıntı yapar. Tam otomatik: Tork konvektör vasıtası ile motordan belli bir gücü içersinde bulundurup ileri yada geri gitmesini sağlayan şanzımandır. Debriyaj bulunmaz.
Daha önce hiç kullanmadım, ne otomatik, ne yarı otomatik, artık mümkün olursa bir test sürüşü yapıp ona göre karar vermeye çalışıcam.
Bilgiler için teşekkürler Buğrahan bey, vitara ve grand vitara aynı modeller mi, ben vitaradan bahsediyorum, eğer dediğiniz gibi aynı araçtan bahsediyorsak ve araç tam otomatik ise şanzıman açısından aklımda hiç bir soru işareti kalmayacak.
GV derken Grand Vitara'nın kısaltmasıdır. Ama size tavsiyem gene tam otomatik Sportage almanız olur. En azından servis usta 2.el gibi durumlar baya iyi olur. Suzuki iyi bir marka lafım yok ama Servis ve parça sıkıntısı yaşayabilirsiniz D6503 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Arada tam 13.000 TL fark var, imkanlar el verse sportage için 13.000 TL ye hiç acımam, ama vitara ve grand vitara farklı araçlar gibi hatırlıyorum ben, benim bahsettiğim şu 2 kapılı olan vitaralar vardı ya onların yerine 4 kapılı olarak 2015 de çıkarılan yeni vitaralar.Eğer öyle ise bahsettiğim vitara tam otomatik olmayabilir ve ozaman eksiler artar.
Sizin bahsettiğiniz Grand Vitara 2015-2016 model ise gene Tork Konvertörlü. Suzuki benim bildiğim Türkiye'ye Tork Konvertörlü şanzıman dışında otomatik şanzımanlı araç satmadı. Benim şöle bir önerim var şuan 0 Grand Vitara 74 70 e bayi bırakır gibiyim bunun yerine 2.el Concept Plus otomatik alıp ve Lpg taktırıp binmek olur D6503 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
İkinci el olayını düşünmemiştim, siz yazınca biraz göz attım 73 ile 75 000 tl arası, 2015 ve düşük km otomatik sunroof lu sportage lar var gayet mantıklı görünüyor, yakıta gelince ben vitaranın da çok az yakacağını düşünmüyorum zaten.
2015 Concept Plus alma 2014 al 2015 olsun illa diyorsan Premium donanım bak 2015 Concept Plusta donanım kırptılar... Ek bilgi olsun sana 1.6 1300-1500 kg arası birde Tork Konvertörlü şanzımana sahip araç birde kasa yüksekse yakar az yakmasını beklemek=ütopya. Bu yüzden Sportage alırsan yılda 5 bin km kullanmıyorsan ilk eve gitmeden dahi samimi söylüyorum Lpg bayisine git Lpgini taktır çoluğa çocuğa eşe dosta göster. Bende 2013 düz vites var 1 hafta dayandık benzinde binmeye artık sen düşün Birde alacağın otomatik vay haline. İnş bundan 1 ay sonra bende 2014 Concept Plus alıcam ilk işim şehir dışından alırsam eve Mersine erkenden gelirsem direk ustamı arayacam ben geliyorum kiti hazır et montaja diyecem. Haberin olsun Lpg farz yani. Bugün itibari ile 50750 km oldu 11 gün sonra 1 yıl olucak ve 28275 km olmuş vaov dedim . Sana tavsiyem suzuki bakma mekanik olarak gerçekten çok iyi marka ama Türkiye için uygun değil servis ve usta sıkıntısı fazla çünkü Mazda gibi Türkiyede butik marka gibi çalışıyorlar D6503 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Yıllık kullanımım 7500-8000 km şu anki aracım rio natty sedan yakıt beni üzmüyor, ama iş 1.6 SUV a gidince yakıt olayı bayaa değişicek tabiki, bence vitara tabiki sportage ile kıyaslanmaz, görünüm, kalite, iç mekan v.s.neresinden bakarsam bakayım sportage hep önde, beni vitaraya yönlendiren sadece bir japona göre sıfır fiyatının uygun olması ve otomatik olması tabi tam otomatik ise, hayırlısı bakalım artık.
Ona lafım yok 0 fiyatı normal güzel yani ama her ne kadar güvendiğim Marka olsada Suzuki Türkiye'de alınacak marka değil. Bu yüzden Sportage önerdim. Benim tavsiyem Kia olduğu için onun forumunda yazı yazıyor olayı değilde piyasada 55-75 arasına model yılına göre dolu dolu bir Suv olması İx35de zaten kardeş model. Bu yüzden Sportage sonuna kadar tavsiye ederim birde Tüp taktırırsın rahat rahat kullanırsın D6503 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Tork convertoru olmayan arazi araci, zaten balatam kizardi kenara çek yapiyor asfalt disina cikarsaniz.