Tekrar merhaba arkadaşlar, bir sorum daha olacak. Bendeki aracın orijinal lastik ölçüleri 175/70/R13 ama önceki sahibi 185/70/R14 takmış,önümüzdeki günlerde lastik değiştirmeyi planlıyorum ve ben üreticilerin verdiği değerlere sadık kalınması gerektiğini (bir çok değişkene bağlı olarak hesaplanıyor o değerler) düşünüyorum,dolayısıyla 175/70/13 alacağım. Sormak istediğim şu,bu durumda jantları da mı değiştirmek gerekecek? Şimdiden teşekkürler.
Jantlarında değişmesi lazım 14" lastık 13" janta haliyle büyük gelir. 185 lastik genişliği su an sürtme yapmıyorsa 185/70/13 bulabılırsenz ondan alın derım. Çünkü yol tutuştan kaybınız olmaz.
r14'e 13 lastik olmaz, komple jant lastik değiştireceğinize yanak/taban oranı ile orjinal çapı yakalayabilirsiniz. Bu linkten hesap yaptırabilirsiniz. +/- %1-2 sorun teşkil etmez. http://www.lastikturk.com/lastikhesaplama.html
Serdar Bey, bu durumda yazdığınız lastik ebadıyla mevcut jantlara dokunmadan fabrika değerlerine en yakın lastiği takmış olacağım.Doğru mu anladım?
Evet, farklı yanak/taban kombinasyonuda yapabilirsiniz ama amaç önemli. Taban genişliği arttıkça yol tutuşu iyileşir, yakıt artar. Düştükçe yol tutuşu kötüleşir, yakıt tüketimi azalır.
Açıkçası amacım aracı zorlamamak ve verimli kullanmak.Araçlar üretilirken metalürjik verilerden,vida çaplarına kadar herşey belirli normlara göre hesaplanıyor ve lastik ölçülerini verirken bir bildikleri var.O nedenle güvenlikten konfora kadar orijinal değerlerin daha doğru olacağını düşünüyorum naçizane.
Jant değiştirmek biraz pahalı iş.Serdar Bey in dediği gibi en iyisi jant değiştirmeden yanağı küçültmek.Hayırlısı olsun.