Kia Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Doğru mu yapıyorum?

'Rio Forum - Club' forumunda Mefisto2006 tarafından 21 Aralık 2016 tarihinde açılan konu

1. Mefisto2006

Mefisto2006 Acemi Sürücü

Alınan Beğeniler:
    7
    Gerçek Ad-Soyad:
    Mehmet gönen
    Araç Modeli:
    2015 1.4 crdi concept
    Herkese iyi günler 2015 1.4 crdi concept rio satın aldım.Aracı kullanırken mesela 3. Viteste hız 50 deviri 1500-1600 ya da nadir olarak da 2000 e çıkarıyorum. Sanki cruse control de gider gibi sabit bir hızım oluyor.Bu tarz kullanim doğru mu?Turboya zarar verir mi?

General Mobile 4G Dual cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

2. bayteriner

bayteriner Usta Sürücü

Alınan Beğeniler:
    167
    Gerçek Ad-Soyad:
    İsmail Akkaş
    Araç Modeli:
    Cerato
    Bence 2200-2500 devirlere kadar çıkarak vites yükseltmeniz daha doğru olur. Belki akaryakıt sarfiyatınız biraz düşse de emme manifoldunda kirlenmeye neden olursunuz. Bu da turbo ömrünü kısaltır.

fyg14 ve beyaz55 bunu beğendi.
  3. Mefisto2006

Mefisto2006 Acemi Sürücü

Alınan Beğeniler:
    7
    Gerçek Ad-Soyad:
    Mehmet gönen
    Araç Modeli:
    2015 1.4 crdi concept
    Teşekkürler peki 1500-1600 devirde sürekli hareket halinde olmak zararlı olur mu?

4. beyaz55

beyaz55 Ralli Pilotu

Alınan Beğeniler:
    431
    Gerçek Ad-Soyad:
    beyazıt bahadır
    Araç Modeli:
    2013 kia rio 1.4 crdi fancy
    Dpfyi cabuk doldurursun bide tad alamazsin:)

Lenovo P1a41 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

bayteriner bunu beğendi.
  5. Mefisto2006

Mefisto2006 Acemi Sürücü

Alınan Beğeniler:
    7
    Gerçek Ad-Soyad:
    Mehmet gönen
    Araç Modeli:
    2015 1.4 crdi concept
    Dpfy nedir?

6. bayteriner

bayteriner Usta Sürücü

Alınan Beğeniler:
    167
    Gerçek Ad-Soyad:
    İsmail Akkaş
    Araç Modeli:
    Cerato
    DPF Euro 5 motorlarda mevcut olan dizel partikül filtresi diye biliyorum. Daha fazla bilgisi olan arkadaşlar cevaplıyacaktır. Araç zaman zaman bu filtreyi otomatik olarak temizlese de motor içerisinde karbonlaşma turbo sağlığı açısından zararlı. Vites yükseltme sonrası 2000li devirlerde sürüşü devam ettirmek, bana göre daha sağlıklı ve ekonomik olacaktır.

7. fyg14

fyg14 Usta Sürücü

Alınan Beğeniler:
    93
    Gerçek Ad-Soyad:
    yılmaz giren
    Araç Modeli:
    2013 Rio Fancy 1.4 crdı
    Dizel araç başkadır.. Güçlüdür Keyiflidir Ancak İncelikleride Çoktur..
    Kontağı açarsın ışıkların sönmesini beklersin..
    Sonra marşa basarsın ve gaz vermeden 2-3 dk beklersin..
    Vitesleri 2000 devirin altında yükseltmezsin.. İdeal 2500-3000 devir arasında kullanırsın..
    Stop etmedende yaptığın yolculuğa göre 3-5 dk beklersin..
    Sonra stop eder kontağı kapatırsın.. vs. vs. vs. :)

bayteriner bunu beğendi.
  8. bayteriner

bayteriner Usta Sürücü

Alınan Beğeniler:
    167
    Gerçek Ad-Soyad:
    İsmail Akkaş
    Araç Modeli:
    Cerato
    Arkadaş haklı. Dizel biraz dikkat ister.

fyg14 bunu beğendi.
  9. Armyy

Armyy Sürücü

Alınan Beğeniler:
    66
    Gerçek Ad-Soyad:
    armağan baltacı
    Araç Modeli:
    kia rio 1.4 crdi fancy
    yoğun trafik kullanımında veya düşük devirlerde dizel partikül filtresi tıkanıyor. tecrübeyle sabittir. tıkanma durumunda motor arıza ışığı yanıp sönüyor. 10-15 dk. süreyle 3 bin 4 bin devirde aracı düşük viteste kullanmanız gerekiyor temizlenmesi için veya en yakın servise gittiğinizde sizin için aynı işlemi 10-15 dk. da ücretsiz olarak yapıyorlar. ekonomi yapacağım derken başka sorunlara yol açabiliyor düşük devirli kullanım maalesef.

10. ReNe

ReNe Super Moderator Super Moderator

Alınan Beğeniler:
    2.112
    Gerçek Ad-Soyad:
    Murat Çaşkurlu
    Araç Modeli:
    BMW 116 D 1.5l 8 ileri Zf
    Armağan Bey'e katılıyorum , genelde ekonomik gidin okey ama ara arada küçük viteste yüksek devirle sürüş yapın ki kurum fazla birikmesin hemde motorunuz sağır olmasın .

11. malicinar

malicinar Sürücü

Alınan Beğeniler:
    11
    Gerçek Ad-Soyad:
    M. Ali Ç.
    Araç Modeli:
    Rio natty
    Aslında benimde aklımda benzer bir soru vardı. Benimde benzinli aracım var. Mesela otoyolda çok acelem yoksa sağ şeritten 5. viteste düşük devirde 1600-1800 ve düşük ve sabit hızda 70km civarı gidiyorum, yakıt sarfiyatı çok düşük oluyor 3,5lt/100km civarı gibi, bunun bir zararı varmıdır benzinli araç için??????????

12. bayteriner

bayteriner Usta Sürücü

Alınan Beğeniler:
    167
    Gerçek Ad-Soyad:
    İsmail Akkaş
    Araç Modeli:
    Cerato
    Otoyolda 70 km ile gitmek mi? Ne diyeyim iyi sabırlıymışsını. Dikkat edin kamyoncular sizi sıkıştırmasın.
    Bu arada bir gözünüzde hararet göstergesinde olsun. Araba her ne kadar elektronik donanımlı olsa da bu donanımlardaki en küçük bir arıza başımıza iş de açabilir. Benzinli araçlarda düşük devir, hararet riskini artırır. Sizin de 2500 devirin üzerine çıkmanız daha doğru olur diye düşünüyorum.

13. ReNe

ReNe Super Moderator Super Moderator

Alınan Beğeniler:
    2.112
    Gerçek Ad-Soyad:
    Murat Çaşkurlu
    Araç Modeli:
    BMW 116 D 1.5l 8 ileri Zf
    Bence en ideali ara ara motoru yüksek devirlerde çalıştırmak için fırsat kollamak ;) Banada şöyle geliyor ki 1600-1800 devirlerde gaza çeyrekten az bastığımız ve motor içinde ciddi az yakıt yanmasından ötürü hararet pek olmaz gibime geliyor . Bende yıllardır daha düşük tempo araç kullanma eğilimindeyim . Yinede hararet göstergesini takip etmek faydalıdır o ayrı ;)
    Zamanında (kış mevsimi) Dizel ceratom yokuş aşağı viteste inişim 2-3 km sürdüğünde motor harareti acaip düşer havalandırmadan ılık hava üflemeye başlar uyuz ederdi beni :D
    Kore arabalarının radyatör sistemini çok başarılı buluyorum ben şahsen 1997 den beri hiç sorun yaşamadım ..

14. fatih.koz

fatih.koz Usta Sürücü

Alınan Beğeniler:
    543
    Gerçek Ad-Soyad:
    B. Fatih KOZ
    Araç Modeli:
    Cerato EX Advance 1.5 CRDi / 2006
    :) Dizel başkadır tamam ancak bu kadar da öldürmeyin canım araçlarınızı ... Genel olarak ;

1. Kontak ACC/ON : Isıtma buji ikaz ışığı sönene kadar bekleme ( çok uzun sürmez merak etmeyin )
    2. Debriyaja basıp Kontak IGN : Rölantide gaza basmadan yazın minimum 30 sn, kışın 1 dakika bekleme (süreler 5w40 tam sentetik yağ içindir)
    3. Motor ısınana kadar çok zorlamadan sakin devirlerde kullanım ( 2000 - 2500 arası )
    4. Normal yol koşullarında tercihen yine (minimum) 2000-2500 arası devirde uygun viteste kullanım
    5. Belirli aralıklarla (gün aşırı ya da kullanım durumunuza göre birkaç günde bir) 3000 - 3500 devirde birkaç dakika sabit kullanım biriken kurumların atılması için faydalı olur
    6. Uzun süreli sürüşlerden sonra, özellikle yüksek devir/yüksek sürat yapılmış ise kontağı kapatmadan 2-3 dk beklemek yeterli ( burada amaç turbonun kendi rolantisi devrini bulması ve hafif soğumasıdır )

Aracın motor, egr, turbo ömrü için önemli olup uzun vadede hem yakıt hem bakım masrafları bakımından tasarrufa katkı sağlar.

Ek olarak ;

7. Temiz hava filtresi (çok pahalı değil, yılda bir yerine kendiniz 6 ayda bir değiştirebilirsiniz)
    8. Kaliteli temiz yakıt ile kaliteli yakıt filtresi
    9. Doğru lastikler ve doğru lastik basınçları

Araçtan keyif almak için önemli ... Sevdiğim arkadaşlarıma ve aile bireylerine hep aynı tavsiyede bulunuyorum, buraya da yazayım ;

Kullanım inceliklerine dikkat etmeyecekseniz ve uzun yol yapmıyorsanız hiç dizel araçla uğraşmayın benzinli alın kafanıza göre binin. Tamam dizel araç az yakar, torku yüksektir çabuk devirlenir ve hızlanır, keyiflidir falan ama kullanmayı bilmezseniz bakım zamanında aynı torkla cüzdanda ne varsa çeker alır ;)

@malicinar Bey, yaptığınız uygulamanın benzinli motora zararı dokunmaz ancak arada bir düşük viteste yüksek devir sizinde aracınızın egzost hattının sağlığı için gereklidir. Hep 1500-2000 aralığında kalırsanız zamanla basınçla dışarı atılamayan kurumlar hattı tıkamaya başlar.

Keyifli emniyetli sürüşler

yesilsy, fyg14 ve ReNe bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş