merhabalar ceratomu yeni aldım dolayısyla bazı durumlar tuaf mı normal mi kestirmek zor bir sorum olacak bilen arkadaslara .. aracım yol bilgisayarında kalan yakıtı gösterdiginde 50 yada 60 km cıvarı yakıt kaldıgında yakıtım bıtmıs oluyor yanı depoyu sanki +60 km daha yakıt varmıs gıbı gösterıyor kalan yakıtı var olan yakıttan 50 yada 60 cıkararak buluyoruz yakıt pompası ıle alakalı bır sorunmudur yoksa bır ayarsızlık mı var elektronık olarak bılenler yanıtlarsa sevınırım
yakıt göstergesi ve yakıt lambası doğru göstermiyor mu? yolbigisayarında problem olabilir... hafıza sigortasını veya eksi kutup başını 3 dk söküp takın..
Ben daha önceden başka bir türlü problem yaşamış ve daha sonra yaşadığım bir arıza nedeni ile http://www.kiaclubtr.com/showthread.php?t=3326&highlight=yak%FDt+depo Linkindeki onarımı yapmıştım.Bu onarım öncesi yaşadığım ve edndiğim tecrübe sonucu Mustafa Bey in önerdiği çözümü bende zaman zaman denedim.İşe yarıyor.Sürücü tarafında bulunan sigorta kutusundan ROOM yazan sigortayı çekerseniz göstergeyi ve yol bilgi ekranını resetlemiş olursunuz.Ancak depoyu tekrar doldurduğunuzda yüksek ihtimal aynı sıkıntıyı yaşayacaksınız. Yol bilgi ekranı depo da bulunan seviye şamandrasından sinyal,referans almaktadır.Dolayısı ile sıkıntı depodaki şamandra sensörü direnci ile alakalıdır.Ancak yine de bence ışık yanar yanmaz depoyu fullemekte fayda var.Mazallah motora/yakıt pompasına hava yaptırmak ileride sıkıntı çıkarabilir. Geçmiş olsun.
Merhaba, Dizel araçlarda 50 60 km kaldıgında boyle bır durum soz konusu oluyor.nedeni ise deponun içinde benzinli gibi pompa içerde olmayıp motora yakın yerde yani motor kısımda konumlandırılmasıdır.Bu nedenle yol bilgisayrında 50 60 km gösterdiinde araba hafif sallandıgında motor yakıt çekmeyıp hava cekerek stop edecektır.Size tavsiyem yol bilgisayarı minimum 130 km yakıt gösterdiinde yakıt almanız yoksa enjektörlere veya turbo ya zarar verirsiniz bu parçaların zararları da oldukça maliyetlidir.Yakıt işeretini yakmadan yakıt almaya özen gösterin motorun ömrünü uzatın.
Aslında yağlama devam ettiği sürece yani araba stop etse de yağ filmi hemen kaybolmayacağından turbo risk altında değildir.Enjektörler de eski tip mekanik basmalı olmayıp elektirk/elektronik kontrollü selenoid tahrikli olduğundan hava yaptığında start etmeye çalışılırsa normalde risk altında olması gerekir.Ancak rail de yakıt basıncı görülmediği taktirde ecu enjektörleri korumaya alır ve büyük hasarın önüne geçer.Bu durumda en risk altındaki parça yakıt pompasıdır.Yakıt pompasının yağlaması da motorin ile yapıldığından ve hava basmaya başladığı ilk anda yağ filmi -yağlama yağı kadar olmasa da-mevcut olduğundan çok fazla yıpranma ve ya deformasyona neden olmaz.Sıkıntı hava yaptıktan sonra ;pompaya kadar yakıtı getirmeden marş motoruna basarak/uzun süre basmaya devam ederek eser miktarda kalan yağlayıcılığın ortadan kalkmasından sonra başlar.
vaav çok teknik bilgilendirmeler tesekkürler anlasıldı yani bu durumda dizel aracımın 50-60 km kala yakıtın bitmesi yani 50km kaldı uyarısıi 0 km kaldı olarak görmem normal mi diger dizel arac sahibi arkadaslarda da durum bu mudur?
Benim yaptığım onarımdan sonra değişti.Ama önceden arıza olduğu için sağlıklı ölçüyordu ya da ölçmüyordu diyemem.Ancak Şu anda ışık yandığında 70 km daha yol alabileceğimi okuyorum.Hiç bir zaman sonuna kadar yola devam etmedim.Ancak GTL yakıt ararken 30 km kadar daha şehir içi yol almışlığım var.O zamanda 35 km daha gidebileceğim yazıyordu.Sarı ışık yanar yanmaz yakıtı tamamlamakta fayda var.