Kia Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Cerato - Soğuk Motordan Gelen Ses

'Teknik Sorunlar ve Çözümleri' forumunda fatih.koz tarafından 23 Aralık 2014 tarihinde açılan konu

1. fatih.koz

fatih.koz Usta Sürücü

Alınan Beğeniler:
    543
    Gerçek Ad-Soyad:
    B. Fatih KOZ
    Araç Modeli:
    Cerato EX Advance 1.5 CRDi / 2006
    Arkadaşlar selamlar,

Daha önce sadece bir kez duyduğum ve ben dinlerken kesilen ancak havaların soğuması ile daha sık duymaya başladığım bir ses var ...

Sesleri tarif etmek çok kolay olmadığından telefonla kaydettim :) Dinlediğinizde kendini bir dizi şeklinde tekrar etmeyen rastgele bir düzen içinde oluşan hafif bir çıtırtı duyacaksınız, motor ısındıkça (benim tahminimce yağlama arttıkça) azalıyor ve yaklaşık 2-3 dakika sonra tamamen kesiliyor.

Ses bazen peş peşe çıt çıt çıt şeklinde gelirken bazen tek çıtlamadan sonra kesilip tekrar oluşuyor. Motor sesinin arasında çok fazla dikkat çekmiyor olabilir ancak kulağı motor sesine aşina olanların farklı olan bu sesi kolayca duyabileceğini düşünüyorum.

Gevşek bir parçanın ilk çalıştırmada sürtmesi olsa sürekli gelmesi gerekir, aklıma turbo milinin gevşemiş olması ve yağlama bitene kadar pallerin gövdeye dengesiz şekilde sürtüyor olması geliyor ancak emin olamıyorum ...

Ses motorun üstünden gelse enjektörden şüphe edeceğim ancak lokasyon sanki motorun arka tarından ve dışından geliyor gibi, bu da beni turbodan şüphelenmeye yöneltiyor ...

https://soundcloud.com/fatih-koz-1/diesel-engine-sound/s-f7NWU

Vakit bulduğunuzda dinleyip düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Emniyetli sürüşler

2. Mahir

Mahir Moderator Moderator

Alınan Beğeniler:
    3.737
    Gerçek Ad-Soyad:
    mahir
    Araç Modeli:
    .
    Fatih bey bence ses eksozt sipirali olabilir baya bir citlama var iyi bir kontrol gerekebilir es gecmeyin

3. fatih.koz

fatih.koz Usta Sürücü

Alınan Beğeniler:
    543
    Gerçek Ad-Soyad:
    B. Fatih KOZ
    Araç Modeli:
    Mahir bey selamlar,

Es geçmek diye bir düşüncem yok, lakin vardiya düzeninde çalıştığım için normal mesai saatlerinde boşluk bulup servise ya da sanayiye gitmem zor oluyor :( Sanayi tarafına son gittiğimde muhabbet etmek ve çay içmek için ustama uğradım, hatta başka bir bölgede kısa bir işi varmış benim arabayla test sürüşü gibi birlikte gittik O'nun işini halletmeye. Ne test sürüşü sırasında ne de çay içtikten sonra bu sesi yapmadı, bahsettim ama duyamadığından yorum yapmak istemedi haliyle.

Bir ara @silverhawk07 Mustafa Bey'in yanına uğrayacağım sohbet etmek için, orada iken yaparsa dinletirim kendilerine ve danışman arkadaşa mutlaka ama yine yapmazsa bekle ki motor soğusun :(

Emniyetli sürüşler

4. Mahir

Alınan Beğeniler:
    3.737
    Gerçek Ad-Soyad:
    mahir
    Araç Modeli:
    .
    Aksamdan araci birakmaniz gerek bu durumda insallah buyuk bir sey degildir

5. fatih.koz

fatih.koz Usta Sürücü

Alınan Beğeniler:
    543
    Gerçek Ad-Soyad:
    B. Fatih KOZ
    Araç Modeli:
    Biraz önce fırsat bulup @silverhawk07 Mustafa Bey'in yanına uğradım ... Araç biraz uzakta kaldığından telefondan sesi dinledi, enjektör grubuna bağlı olabileceğini söylerken ben "Ses üstte hiç yok, telefonu sol ön lastiğin oradan aracın altına ortaya doğru uzatıp yere koyarak kaydettim, ses sadece alttan geliyor" diyince egzost grubu , zincir ve ona bağlı yağlama sistemi olabileceğini anlattı. Bu arada yanımıza gelen bir ustamıza yerini tarif ederek sesi dinlettik, "zincir" dedi :)

Araç yük üstündeyken vites küçültülüp motora yığılma yapılırsa bu tarz bir ses gelirmiş zincir grubundan, hoş ben bilinçli olarak öyle bir uygulama yapmadım ama olabilir. Aklımızda bulunsun, zincir ve ona bağlı olan aksamların sağlığı için önemli bir bilgi bu.

En sağlıklı çözüm tabii ki araç soğuk iken lifte alıp çalıştırıp dinlemek ve gözle alt grubu incelemek, gerekirse komple yağı boşaltıp motoru temizlemek ve detaylı çalışma yapmak lazım ... Velhasıl tespit ve çözüm için bir planlama yapıp aracı emin ellere bırakmam gerekecek ...

Emniyetli sürüşler

6. heh

heh Yönetici Yönetici

Alınan Beğeniler:
    9.422
    Gerçek Ad-Soyad:
    Hakan Y.
    Araç Modeli:
    Eski Ceratocu
    Geçmiş olsun Fatih Bey.Aracınızın devirdaim tulumbası ya da diğer kasnaklar ve rulmanları ne zaman değişti?Ya da değişen var mı?Zincir olsa sürekli yapması lazım bence.Özellikle motor devri artınca daha çok duyulabilecek bir ses çıkarır.Bence devirdaim tulumbası ya da diğer kasnaklardan biri.Turbo kanatları yatakların tamamen laçka olması lazım ki sürtsün.Ayrıca turbo türbin kanatları o çok yüksek devirle sürterse hemen hissedersiniz ve turbo zayi olur zaten.Bence turbo değil.

Kasnak ve kayış gurubuna yoğunlaşın bence.Aracınız kaç km de?

fatih.koz bunu beğendi.
  7. fatih.koz

fatih.koz Usta Sürücü

Alınan Beğeniler:
    543
    Gerçek Ad-Soyad:
    B. Fatih KOZ
    Araç Modeli:
    Bir aksilik çıkmaz ise yarın sabah motor soğuk iken aracı inceleyeceğiz teknik danışman bir arkadaşım ile bahçede gerekli ortamı oluşturup. O da sizin gibi düşünüyor, turbo değildir, zincir eski ise araç soğukken hafif ses yapabilir görmek gerek dedi. (bir bildiği vardır muhakkak)

Kasnak / kayış / devirdaim üçlüsünden değişen var mı ya da en son bileşen ne zaman değişti bilmiyorum maalesef , en azından ben aldıktan sonra bir değişim olmadı diyelim ... Aracı aldıktan sonra Antalya'da yapılan detaylı kontrollerde ve 150,000 km bakımında sadece askı kolları, fren disk ve balatalarında değişime ihtiyaç duyuldu, kayışlar ve zincir grubu için herhangi bir aksaklık gözlenmedi.

Geçtiğimi sanmıyorum ancak 160,000 km'ye yaklaşmışımdır kesin :)

Gelişmeleri bilahare paylaşacağım, ilginize teşekkürler emniyetli sürüşler.

ism@il, ser.duman ve KAPSHY bunu beğendi.
  8. ism@il

ism@il SUPER MODERATOR

Alınan Beğeniler:
    4.794
    Gerçek Ad-Soyad:
    ism@il
    Araç Modeli:
    Sportage 2012 gsl plus
    Insallah masrafli birseyler cikmaz.

9. heh

heh Yönetici Yönetici

Alınan Beğeniler:
    9.422
    Gerçek Ad-Soyad:
    Hakan Y.
    Araç Modeli:
    Eski Ceratocu
    Tekrar geçmiş olsun.Kesin olarak konuşmamakla birlikte 160bin km de ki bir aracın zincirinde sıkıntı olma olasılığı düşük bence.Tabi önceden nasıl kullanılı onu siz de bilmiyorsunuzdur.İnşallah masrafı az bir sıkıntı çıkar.

10. KAPSHY

KAPSHY Ralli Pilotu

Alınan Beğeniler:
    1.234
    Gerçek Ad-Soyad:
    Tolga KAPŞIGAY
    Araç Modeli:
    KİA RİO 1.4 crdi hb (2013)
    İnşallah küçük bişeydir de çok masraf çıkmaz

Tapatalk..

11. fatih.koz

fatih.koz Usta Sürücü

Alınan Beğeniler:
    543
    Gerçek Ad-Soyad:
    B. Fatih KOZ
    Araç Modeli:
    Teknik danışman arkadaş geldi, bahçede mini bir test merkezi kurduk kendimizce aracı incelemeye başladık ... Ağrıyan dişin dişçiye gidince normalleşmesi gibi önce ses gelmedi araçtan, ben alttan geliyor dediğim için o bölgeye yoğunlaştık birlikte tık yok :)

Hadi indirdik arabayı bir iki sokak gezdik yine ses yok ! Tekrar geri geldik bahçeye, kaput açık orasını burasını kurcalıyoruz arabanın bir yandan arkadaşa Torque Pro'yu gösteriyorum (bilinçli olarak arıza verdiriyoruz arabaya, temizleyip kontrol ediyoruz vs.) bir yandan da sohbet ediyoruz ses başladı ...

En sonunda tam yerini tespit edebildik sesin : Şarj Dinamosu ( Alternatör ) ! Artık içinde bir parça mı arızalı yoksa kömürlerde mi sorun var bilemiyoruz, açılıp bakılacak ... Ya onarım ya değişim, hazır şarj dinamosu sökülmüşken eskiyen kayışta değişir, o arada bilyalar/gergi vb. kontrol edilir artık totalde ne çıkarsa bahtımıza ...

@silverhawk07 Mustafa bey'e alternatör fiyatını sorarım ancak tahminen pahalı olacağı için ( 600 TL'den ucuz olmayacağını düşünüyorum komple yenisinin ) önce bir söktürüp baktırmak taraftarıyım :)

Şimdilik tespitlerimiz bu kadar, fiyatlarda belli olsun bilahare bilgi veririm ...

Emniyetli sürüşler

ahmet bey bunu beğendi.
  12. heh

heh Yönetici Yönetici

Alınan Beğeniler:
    9.422
    Gerçek Ad-Soyad:
    Hakan Y.
    Araç Modeli:
    Eski Ceratocu
    Geçmiş olsun.Kasnak ve rulmanını değiştirerek problem çözülür gibime geliyor.

Ses kaynağı yüksek ihtimalle kasnak ve rulmandır.
    Yenisine gerek kalmamasını umuyorum.

ahmet bey bunu beğendi.
  13. ubykh

ubykh Ralli Pilotu

Alınan Beğeniler:
    1.340
    Gerçek Ad-Soyad:
    Hüseyin
    Araç Modeli:
    Cee'd 1.6 CRDi Otomatik
    Geçmiş olsun Fatih bey, arızanın tespiti tamirinden daha önemli bence, tebrikler. Bir daha hiç bir arıza olmaması dileği ile keyifli sürüşler :)

14. Mahir

Alınan Beğeniler:
    3.737
    Gerçek Ad-Soyad:
    mahir
    Araç Modeli:
    .
    Gecmis olsun kasnak ve rulman ve sayet rulman yataklari bozuksa tornacilar rulman yataklarina burc cakip onariyorlar tekrardan gecmis olsun

15. Mahir

Alınan Beğeniler:
    3.737
    Gerçek Ad-Soyad:
    mahir
    Araç Modeli:
    .
    Buda v kaysinin kodu faydali olur umarim

16. fatih.koz

fatih.koz Usta Sürücü

Alınan Beğeniler:
    543
    Gerçek Ad-Soyad:
    B. Fatih KOZ
    Araç Modeli:
    @heh Hakan Bey, yakından sesi dinleyince mekanik değil de elektriksel gibi geldi bana ... Atlama ya da ark yapan bir kablo sesi gibiydi , o yüzden açılınca belli olur demiştim :) Bakalım yılbaşını bir atlatalım, sorunun çözümü için çalışma yapacağız.

@ubykh Hüseyin Bey, haklısınız arızanın tespiti bence de onarımdan daha meşakkatli ve emek isteyen kısım ... Doğru tespit yapılırsa onarım kolay olur, aksi durumda tam bir sök-tak / dene-yanıl mantığı olur ki hem para hem de zaman / emek kaybı yaşanır. Umarım bizim tespitimiz doğrudur ve onarıma başlandığında kolaylık sağlar :)

@Mahir Bey, kayış numarasını not ettim ... Onarıma giderken bir tane alırım, hoş sanayideki ustamız yine kızacak bize hem tespiti yapıyoruz hem parçaların bir kısmını alıp gidiyoruz :) Son ziyarete gittiğimde enjektör temizleyicileri gördü bagajda "Çocuk okutuyoruz, böyle yaparsanız biz nasıl para kazanacağız. Bozum tamir edelim, böyle olmaz ki" diye şakayla karışık sitem etmişti :D

İlginize teşekkürler, emniyetli sürüşler.

ubykh bunu beğendi.
  17. heh

heh Yönetici Yönetici

Alınan Beğeniler:
    9.422
    Gerçek Ad-Soyad:
    Hakan Y.
    Araç Modeli:
    Eski Ceratocu
    Anladım.İnşallah doğru tespit ve en uygun fiyatlı çözümle arızanız onarılır.

18. ahmet bey

ahmet bey Ralli Pilotu

Alınan Beğeniler:
    1.055
    Gerçek Ad-Soyad:
    AHMET
    Araç Modeli:
    DOBLO 1,3 MULTİ CARGO
    Geçmiş olsun arızayı bulmakta önemli ses banada egzoz spirali sesi gibi geldi başta tabi bakılması lazımdı bida arıza çıkarmaz inşallah keyifli sürüşler

19. KAPSHY

KAPSHY Ralli Pilotu

Alınan Beğeniler:
    1.234
    Gerçek Ad-Soyad:
    Tolga KAPŞIGAY
    Araç Modeli:
    KİA RİO 1.4 crdi hb (2013)
    Geçmiş olsun :)

Tapatalk..

20. silverhawk07

silverhawk07 Servis-Satış Yetkilisi Servis-Satış Yetkilisi

Alınan Beğeniler:
    1.106
    Gerçek Ad-Soyad:
    Mustafa
    Araç Modeli:
    RIO 1.5 CRDI 2009 COMF.
    alternator kasnagi olma ihtimali yüksek. ama telefonunundaki ses baya şakırtılıydi iç rulmanlarda da bozulma ihtimali yüksek

Bu Sayfayı Paylaş