Merhaba arkadaşlar aracımın geçen hafta serviste gazını kontrol ettiler eksik olduğunu tespit edip yükleme yaptılar ve teste başlamış oldum şöyle bir sorunum var düşük hızlarda yani 1. 2. ve 3. viteste aracın kliması müthiş soğutuyorken 4. ve 5. viteste fan görevi görüyor yani hissedilir soğutma performansı düşüyor bu neden olur dur kalkta müthiş soğuk hava üfleyen klima açık yolda hızlı giderken neden performans kaybı yaşar ve soğutma düşüklük olur hatta hiç soğutmaz
aslında bu olay pek klima gazıyla ilgisi yok. düşük süratlerde aracın içini bozdolabı gibi yapan klimanın yüksek hızlarda dediğiniz gibi sanki fan üflermiş gibi soğuk değilde ılık bir hava üflemesinin sebebi aslında klima düğmelerinin hemen altındaki dışardan hava alımı tuşunun açık kalmasıdır.çünkü bir çoğumuz klimayı bu modda bırakırız.halbuki yazları ve kışları ben çoğu zaman iç ortam havasını devir dayim yapmasını istediğim için hemen o tuşun yanındaki düğmeye basarak klimanın çalışmasını sağlarım. siz araçta süratinizi yükselttikçe klima dışardan giren havayı içinde soğutacak kadar zaman kazanamıyor.bu yüzden kendisine ne kadar dışardan hava akımı geliyorsa bunuda içeri veriyor.dolayısyla sizde bunu fan gibi hava üflüyor olayına benzetiyorsunuz. ancak dediğimi yaparsanız yani iç ortam havasını kullanma tuşuna basarsanız 160-170 de bile soğutma olduğunu görürsünüz.ancak şunu unutmayın.süratiniz arttıkça klimanın soğutması rölantide çalışan motorun soğutması gibi olmaz nedeni ise akünün ve devir dayim pompasının maximum kapasitede kullanılıyor olmasıdır.
Teşekkürler Bekir Bey belirtmeyi unutmuşum dediğiniz gibi iç ortam döngü düğmesini kullanırım bende sürekli hiç dışarıdaki havayı soğutmasıyla uğraştırmam aracı benim aşırı hızdan kastım tam dikkat etmedim ama 80-90-100 arası yaşıyorum bu sorunu ben. Soğuğun birden düşmesi 35 derece sıcaklıkta da hiç çekilir bir hal almıyor. Dijital klima var bu araçta tek çizgili üfleme hızında da aynı 2 çizgide de aynı durum var servise geçen hafta gittiğimde aynı sıkıntıyı dile getirdim gazda eksiklik olduğu söyleyip gaz bastılar tamam dediler ama daha geri dönüş yolunda olmadığını anladım fırsat bulup tekrar gidemedimde
serdar hocam şimdi iş değişti. sen klimanın rezistansına baktırdınmı hiç acaba? bu işide serviste yaptırma bence çünkü servisler klima işinden çok anlamıyor. iyi bir klima ustası bul sanayide ve ona git bence...
Arkadaşlar güzel açıklamalar yapmış bir ekleme yapmak istedim: -araca bindikten sonra tüm camları indirip 30-40 sn içeride hapsolmuş havayı dışarıdaki temiz havayla değiştirmek şart, -klimayı açtıktan sonra ilk gelen hava özellikle yaz aylarında araç beklerken borular ısındığından sıcak olacaktır, -soğuk hava gelmeye başlayınca camları kapatıp klimayı da ş içinde mutlaka iç dolaşıma almak gerek aksi halde dışarıda ne kadar egsoz kirli hava vb varsa hepsi içeri girer, filtre hepsini süzemez çünkü, -ama uzun yolda temiz havada yolculuk ederken de tam tersi dış havayı almak iyidir, bu sayede sürekli temiz hava dolaşır aracın içinde, istisnalardan birisi araç sollarken özellikle ağır vasıta sollarken yine iç dolaşıma almak gerek yoksa öndeki aracın egsoz gazı olduğu gibi içeriye dolar, -diğer istisna da konvoy halinde -düğün vb- seyahatlerde iç dolaşım gerekli, - egsoz gazının karbonmonoksitten dolayı ne kadar zehirli olduğu malum.. Bir de iki önceki aracımda yaşamıştım, klima gazının ömrünün uzun olması için klimayı kullanmak gerek, kullanıldıkça gaz kendini yeniliyo, ama biter diye kullanılmazsa işte o zaman gaz durduğu yerde bitiyo. Ayrıca hava kanallarının temizlenmesi için de daha çok kullanmak gerek. Hepsinde öte, içerisi sıcak bir aracın sürücüsünün dikkati çabuk dağılır, ama içerisi serin ve havası temiz bir aracı kullanmak keyiflidir ve sürücünün dikkati de korunur.. SERİN SÜRÜŞLER
ve 1 ekleme aracı stop etmeden bir kaç dakika önce klimayı kapatıp sadece fanın çalışmasını sağlarsanız evapatör ve ve borulardaki oluşan nemi alırız bu da bu bölgelerde bakteri oluşumunu engelleyip ilerleyen dönemlerde koku ve hastalık tehdidini önler.
klima demişken arkadaşlar bende de cerato digital kilma var bir kaç gün önce klimayı açıyım dedım bi baktım ki fan hızı derecelendirilmesi çalışmıyo sadece en son hızda dığer hız sevyelerinde çalışmıyo ve bu birden oldu sizce neyden kaynaklanıyor ?
rezistöre baktırın. torpido kapağı altında bi çeşt sigorta görevi gören kibrit kutusu büyüklüğünde bir parçadır. değişim gerektirmez. tamiri vardır.görev dışı kalan plakaların yerine tekrar leğimlemlesi ile tamir oluyor