Merhaba dostlar, sırf merakımdan ötürü birşey soracağım, bugün araba rölantide çalışıyorken yanlışlıkla kapıları açma tuşuna bastım ve devirin 0.1 kadar düştüğünü gördüm çok düşük bir miktardı acaba dedim tesadüf mü sonra kapıyı kitledim gene devir düştü çok az bir miktar hani 0.1 sonra tekrar yükseldi aç kapat sürekli aynı şey oluyor.. düşündüm düşündüm ve motorun rpm ile aracın kapısının kilitlenmesinin ne alakası olabilir?
Dediğim Gibi Bağlantısı Elektrik Sistemi Nasılki Direksiyonu Çevirince Boşta İken Devirde Dalgalanma Olabiliyor Aynı Oda Alternatörün Yaptıgı Ters Tepki
Tekrar teşekkür ederim ilginize ve verdiğiniz bilgilere.. İkinci mesajda da hidrolik ile devrin alakasını öğrenmiş oldum
Pardon , Yukardaki Cümlemde Bir Düşüklük Olmuş. Direksiyonu Çevirdigimi Devirin Düşmesi Hidrolik Pompasının Geri Tepkide Oluşturdugu Ters Yöndeki Güçtür Yani Elektrik Sisteminin Alternatöre Uyguladığı Ters Yöndeki Güç Gibi .
Ersin in yazdıklarına aynen katılıyorum.Motor normal çalışma devrinde iken,yada motor devri aracın hareket halindeki devirlerinden birinde iken gavarnör(motorun düzenli ve kabul edilebilir ve istenen devir aralığında çalışmasını sağlayan kontrol elemanı.Şimdi bu işi ECU yapıyor.) motor üzerindeki mevcut yüke göre devri sabit tutar.Yük çalışan cam ve ayna rezistansı,klima,havalandırma bloveri,4 lü flaşör,aydınlatma vb. Devir bizim tarafımızdan gaz pedalına basılıp ta yükseltilmediği sürece ecu (engine control unit) devri sabit tutacaktır.Rolanti devrini ele alırsak;aracınızın klimasını devreye aldığınızda da devrin düştüğünü ve bir süre sonra tekrar yükseldiğini,direksiyonu çevirdiğinizde çevirmeye devam ettiğiniz sürece devrin düşüp belli bir seviyede kaldığını,direksiyonu çevirmeyi bıraktığınızda ise devrin tekrar normal rolanti devrine geldiğini göreceksiniz. Bu devir düşmelerinin ve daha sonra tekrar normal yerine gelmelerinin tamamı aslında elektrikle çalışan ekipmanların alternatörden önceki durumdan daha fazla akım çekme(Elektrikli cihazlar -eğer yumuşak yol verici kullanılmazsa-ilk çalıştırıldıklarında yüksek akım çekerler.),ihtiyacından kaynaklanır.Alternatör malumunuz kayışla karank miline bağlıdır.Çalışan yeni ekipman alternatörden akım çekince,yani alternatörün yükü artınca devir düşme eğilimi gösterir.Alternatör de hareketini motordan aldığından aynı direksiyon hidroliğini pompalayan tulumbada olduğu gibi motora fazladan yük bindirir.Eğer ecu motorun devrini de kontrol ediyor olmasa her yeni çalıştırılan ekipman ile devir düşecek ve motor stop edecektir. Kayışla motora bağlı klima kompresörü,alternatör,direksiyon hidroliği tulumbasının motorun devrini düşürecek şekilde yaptığı ekstra her yeni yükte; ecu motor devrini ekipman devreye alınmadan önceki haline getirmeye çalışır,yani motora daha fazla yakıt gönderir. Ekipman devreden çıkarıldığı zaman ise bu sürecin tersi işler ve ecu motor devrini düşürür.
arkadaslar konuyla alakası yok k.b ama cok hosuma gitti hakan bey farın orda yanan ısık cok güzel bende istiyorum nasıl temin edebilirz ?