herkese merhaba çok begenerek 2014 model 16000 km de benzinli bir kia rio fancy edindim. daha önce birçok marka aracım oldu, kialarla ilgili tutulmuyor donanım ve fiyatı göz önünde bulundurduğumda ikinci eli zayıf söylemlerini hiç düşünmedim. Araç kalitesininde toyotalardan çok farklı olmayacağını düşünerek aracı aldım. Yaklaşık 2000 km dedir kullanıyorum. Araçtan en çok memnun olduğum konu yakıtı. 1000 km den sonra oldukça az yakmasına rağmen benzinde kullanmanın pahalı olacağını anlayıp lpg taktırdım. 1000 km dedir lpg tüketiminden aşırı memnunum. Benzinde iken biraz dikkat ederek şehir içi kullanımda yakıt ortalaması 6,5lt/100km oluyordu, hiç dikkat etmediğimde ise 7lt/100 km yi hiç bulmuyordu. Uzun yolda ise 100 120 arası süratle 5,5lt- 90 100 arası süratle 5,0lt ortalama görüyordum. yani yaklaşık şehiriçi 30 kuruş uzun yolda 23 kuruş tüketimi oluyordu. Lpgden sonra uzun yolda sakin kullanımda (90-100 km sürat ile) 12 kuruş biraz daha sert kullanmda (100-120 arası) 15 kr görüyorum lpgyi 1,94tl 1,96tl 1,98tl gibi rakamlardan aldım. Yakıtından oldukça memnunum. İkinci memnun olduğum konu aracın donanımı oldukça tatmin edici bir donanımı var cruise control bluetooth lu ses sistemi konsol göstegeler yağmur far sensörü vs. kullandıkça aracın donanımlarını keşfettikçe gerçekten zevk veriyor bu donanımı bu fiyata çok iyi almışım dedirtiyor. donanım konusunda tek dikkatimi çeken eksik kumandada bagaj kapağı açma düğmesi olmasına ragmen aktif olmaması. Diğer bir memnun olduğum konu aracın tasarımı iç dizaynı koltuklar arası diz mesafeleri genişliği vs çok tatmin edici segmentindeki araçlara göre oldukça rahat küçük ve çekirdek aileler için yeterli alan sağlıyor. Araçtan genel olarak memnunum ancak bazı canımı sıkan şikayetlerimde yok değil. Hem aynı şikayetlere sahip arkadaşlar varsada onlarlada tecrübeleri paylaşmak yararlı olacaktır. Aracı aldığım günde farkettiğin ancak çok önemsemediğim çok basit bir çözümü olduğunu düşündüğüm direksiyonun sol alt kısmından gelen şıkırtı tıkırtı benzeri bir ses var. Uzun uzun araştırmalarım sonunda sesin kaynağını daha önce karşılaşmış birisi olmadan bulmanın çok zor olduğunu gördüm. Gittiğim ustalar uzun dinlemelerden sonra tüm konsolu sökmek gerektiğini bile söylediler. En sonunda dinleye dinleye kendim buldum sorun eps denilen(eps değildir) elektrikli direksiyon motorunun içerisinden metalin metale temasından kaynaklanıyor, hyundai ve kialarda yaygın olan bir problemmiş. Bulunduğum şehirde yetkili servis olmadığı için henüz çözebilmiş değilim. Yine aynı esp motorundan kaynaklandığını düşündüğüm hyundai platformlarında ( rio ile i20 deki ki, ceed ile i30 daki birebir aynı parça) aynı problemin aynı parçanın garantiden değişimi ile çözüldüğünü öğrendiğim yolda gezinme problemi. Ön tekerlerden birisi kasise düştüğünde aracın savrulma benzeri bir sallantı yaşadığını hissediyorsunuz oldukça can sıkıcı bir konu. Genel olarak gözlemlerim böyle. Fiyat performans açısından değerlendirdiğimde rio iyi araç diyorum hele hele yakıtını göz önünde bulundurduğumda bu paraya alınabilecek en iyi araba diyorum. herkese teşekkürler.