arkadaşlar geçen hafta aracın deposunu fulledim. şehirlerarası yolda kullandım. ama yaptıgı km beni hayal kırıklına ugrattı 550 km...fabrika verilerine göre 900 km yapması lazım hadi 900 ü geçtik en azondan 700 yapması lazm. bu kadar az yapması normalmi sizde nasıl bu oranlar...
Ort hızınız kaçtı? Araçta kaç yolcu vardı? Bagaj dolu muydu? Klima açık mıydı? Yol virajlı, inişli çıkışlı mı yoksa daha düzgün müydü? Aracınız kaç km de? Araç otomatik mi manuel mi?..
110 civarı ort hız. 5 yolcu. bagaj dolu. klima açık. normal yol 50 km kadar çıkış. araç 1000 km. araç manuel...yinede çok aaz km yaptıgı kanaatindeyim
Araç çok yeni, 1000 km yeni dolmuş, motor parçaları daha tam oturmadı, ayrıca siz de aracınızın huyunu suyunu, nerde nasıl davrandığını çok bilmiyosunuz henüz, kullanıp aracınız daha iyi tanıdıkça, zamanla hem motor açılacak hem de yakıt düşecektir.
normal.venga dızel ıle bos aracla ızmıre gıttım vandan 1900 km de 115 lıtre mazot yaktı. aynı surus karakterı ıle ama bagaj agzına kadar dolu arka koltuk dolu bır sekılde aynı yolu gerı geldım...145 lıtre yaktım... aracta 5 kısı olmak helekı benzınlı araclarda cok yaktırıyor... bos gıttıgınızde emın olun 700 rahat gorursunuz.
cerato dizel ile şehir içi 850 km. şehirler arası yarı depo ile 630 km gidildi.şehirler arası gidildiğinde bagaj ağzına kadar dolu, arabada 5 kişi vardı..
bu hafta marmarise geldim ist de depoyu fulledim 75 km şehir ici yaptın marmarise geldim biraz dolaştım 975 km olmuştu bilgisayara göre daha 120 km gider yazıyordu fulledim 60p lt ye yakın aldı ilk aldığımda 55 lt almıştı bu arada yol boyunca klima acıktı 110 120 ortalama hızla geldim sadece izmir aydın arası 170 180 den aşağı düşmedim
benzini aldıgınız yere gore de degişir markalara kar marjları yetmedigi için akaryakıtların içine katkı maddeleri katıyorlar bu da km yi etkiliyor,ben genelde sehiriçinde bulunan istasyonları tercih ediyorum neden derseniz merkezde olduklarından üç kagıt işi daha azdır ş arası istasyonlardan elimden geldigince uzak durmaya calısırım.10 gun once antalyadan donerken birkac kere 100 tl lik benzin aldım yol bil. kontrol ettigimde genelde 330 lu km yazıyordu bir kerede alpetten 100 tl lik benzin aldım 255 km yazdı az deil arada yaklasık 80 km fark cıktı tabi içimden kazık yedik diyip yola devam ettim ama işin aslı alpetten aldıgım benzin bana hepsinde daha fazla yol yaptırdı ve son aldıgım yol yokus doluydu. sahsen kime guvenecegimi sasırıyorum.
bu kadar az km yapması beni hayal kırıklığına uğrattı açıkcası araçı satmayı düşünüorm. 1.6 102 beygir 5 vites jetta ile 700 km rahat görüodm uzun yolda. o araçta sıfırdı. şimdi daha az yaksın mantıgıyla 6 vites bi araç alıorz ( tabi az yakacağını satan eleman söledi) fabrika verileriyle alakası yok...
merhabalar bende 2011 comfort la 1 depo şehir içi trafiğe girdiğimde oldu 160 la gittiğimde oldu 530 km yaptım uzun yolu bu hafta denicem
Arkadaşlar kimse alınmasın kırılmasın ama yakıt konusunda genel fikirler yerine kesin rakamlar verebilirsek değerlendirmeler de daha gerçekçi olur diye düşünüyorum. Sözgelimi bir depo ile şu kadar yol gittim değilde, şu kadar km gittim depo şu kadar lt yakıt aldı denilirse rakamlar olayı daha iyi anlatır, bizler de hem daha iyi karşılaştırma olanağı buluruz hem de daha çok yardımcı olabiliriz. Tabi karşılaştırdığımız araçlar farklı modeller olunca depo kapasiteleri de farklı olduğundan bu durum da değerlendirmenin güvenilirliğini bozar. Yani bir deposu 46 lt yakıtla dolan bir araçla bir deposu 55 lt yakıtla dolan bir araç haliyle aynı menzile sahip olmayacaktır. Son bir hatırlatmam da şu, şu kadar yol yaptım deponun yarısı duruyo türünden gözlemler de yanıltır, çünkü çoğu araç için geçerlidir, benzin göstergesinin ilk yarısı önce yavaş düşer sonraki yarısı daha hızlı düşer, sizin daha yarısı duruyo sandığınız anda aslında gerçekten yarısı değil biraz daha fazla yada eksiği duruyodur depoda..
Araç ilk 3000 km de değişken devirli kullanılarak yakıt ve diğer sistemlerin oturması gerekiyor.Bence 3000 km ye kadar bekleyin.Her ne kadar yeni nesil motorların rodajını üreticiler araç içine monte etmeden önce yapsalarda aracın kendi yükü ve yol şartları ortamında 3000 km boyunca motor devrini sabit tutmayarak, yani değişken sürat ve devir kademelerinde kullanarak;aracınızın ileride çok daha ekonomik yakıt yakmasını sağlayabilirsiniz.Bunu satın aldığınız bayinin de söylemesi gerekiyor aslında. Bence moralinizi bozmayın ve 3000 km aracın en son süratini denemeden,aracın motoruna fazla yüklenmeden(3000 km) ve motoru değişken devirlerde kullanarak yakıt ekonomisini yakalayacağınıza inanıyorum.
Yukarıda yazdıklarıma güncel bir örnek vereyim: yeni peugeot 508 in reklamlarında 1,6 lt 120 bg benzinli motorun bir depo ile Edirne - Hatay arasında 1531 km gittiği yazıyo, bu cümle yanıltabilir insanları çünkü bir depo ama kaç lt alıyo bu depo? Bu mesafeyi 50 lt yakıtla ile gittiyseniz mükemmel, yok 90 lt yakıt ile gittiyseniz vasattır, reklamın açıklamasında 72 lt yakıtla olduğu, bunun da 4,7 lt/ 100 km yaptığı açıklanmış, uzun yolda kasarak çoğu araçla elde edilebilecek bir rakam aslında, ama ilk cümleyi görünce şaşırtıyo herkesi..
kia araç sahiplerinin farklı tüketim değerleri var mesala bazı dizel ceedler fazla yakarken bazıları az yakıyor, belki kullanım tarzıdan kaynaklanıyordu ama yeni ceratolara lpg takmadan binmek masraflı olabilir
http://www.sicakgundem.com/HD50944_motorin-fiyatlarinda-surpriz-indirim.html Motorin ve benzinde 'katkılı ve katkısız' ürünler arasındaki fiyat farkının kaldırılması istendi Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, akaryakıt dağıtım şirketlerine, motorin ve benzinde "katkılı ve katkısız" ürünler arasındaki fiyat farkının kaldırılma uyarısında bulunmuştu. Dağıtım şirketleri, özellikle katkılı motorinde 25 kuruşa kadar indirimler yapacak. EPDK, dağıtım şirketlerine 26 Ekim'e kadar da süre tanıdı. Şirketler, sürenin dolmasına 24 saat kala akaryakıt fiyatlarında indirim yapma kararı aldı. Shell, litresi 4 TL 19 kuruş olan GTL adı verilen katkılı motorinde 25 kuruş indirim yaptı. BP dizelde 10 kuruş, fuelsave motorinde de 5 kuruş indirime gitti. Shell, benzinde de kısmı indirimler yapacak. Yetkililer, OPET'in katkılı motorini olmadığını belirterek, "Opet, normal benzinde 2 kuruş, 97 oktanda da 12 kuruş indirim yapacak" dedi. Ben shellin sitesinden baktım hakikaten gtl yakıt 3.91 e inmiş euro diesel ise 3.88 olmuş . gtl yakıt almaya devam edebileceğiz dizel kullanıcıları olarak ...
bnm aracım kia pro ceed 1 depo yakıt ile ortalama hızım şehiriçi ve şehirdışı yaklaşık 80 km yaklaşık 850 km mesafe yapıyorum şehirdışı kullanımım en az 120km