Kia Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Yeni Kia Rio Dizel mi Benzinli mi

'Anket' forumunda akula tarafından 4 Temmuz 2012 tarihinde açılan konu

  1. akula

    akula Sürücü

    Katılım:
    23 Ekim 2010
    Mesaj:
    53
    Alınan Beğeniler:
    1
    Şehir:
    XXXXXXX
    Yılda Ortalama 15.000 Km yapıldığı var sayımından yola çıkarak yeni kasa Rio Benzinli mi Yoksa Dizel mi tercih edilmeli.
     
  2. ReNe

    ReNe Super Moderator Super Moderator

    Katılım:
    12 Mayıs 2011
    Mesaj:
    8.460
    Alınan Beğeniler:
    2.112
    Şehir:
    İSTANBUL
    Gerçek Ad-Soyad:
    Murat Çaşkurlu
    Araç Modeli:
    BMW 116 D 1.5l 8 ileri Zf
    Uzun yolda 3.9 litre gördüğümüzden de ötürü Dizel rio diyorum ..
     
  3. DODGE

    DODGE Sürücü

    Katılım:
    9 Nisan 2011
    Mesaj:
    79
    Alınan Beğeniler:
    0
    Şehir:
    Bursa
    Yeni Rio Hatchback FANCY => Düz vites-1.25-Benzinli-85 ps => 36.350 TL
    Yeni Rio Hatchback FANCY => Düz vites-1.4-Dizel-90 ps => 42.750 TL ( Fark : 6400 TL )

    Üstte yer alan fiyatlara bakıpta aradaki farkı 15.000 Km yapmadan dahi peşin olarak vereceğinizi göz önüne alırsanız sanırım daha doğru olur.
    Ayrıca, detaylı incelemeler yapmadan burada konu hakkında bilgi isteyen kişileri lütfen yanlış yönlendirmelere sokmayalım. Uzun yolda 3.9 LT yakıyor demiyelim. Çünkü bu tip araştırmalarda bu bukarda demek yanlış bir cevap olmakta. Soruyu soran kişiye.
    Arkadaşımız, Aynı araçta hangisinin mantıklı olacağı yönünde yardım istemektedir. Buda belli kriterleri bir araya getirerek yaklaşık değer olacak bir matematiksel işlevle yakın sonuç vermeyle olmalıdır.
    Uzun yolda 3.9 LT görmüş diye peşinen 6.400 TL para bağlamak herkes için pek mantıklı değil. Hele ki iş amaçlı değilde aile bazlı kullanıp ve Yılda 15.000 Km için Benzinli daha makul bile olabilir.
    Çünkü Dizel ve Benzinli araçların bakım periyotları ve bakım ücretleri dahi hatırı sayılır farklardadır. Bunlarda göz önüne alındığında belirtilen yıllık kilometrede hangi yakıtlı aracın mantık çerçevesinde olduğu sanırım daha net görülecektir.
    Bu konuda isterseniz bir bilgi fırtınası oluşturup kişilere ışık verecek bir derleme yapabiliriz.
    Saygılarımla.

    Yeni Rio Hatchback FANCY => Düz vites-1.25-Benzinli-85 ps => Ortalama Yakıt Tüketimi : 5,1 LT
    Yeni Rio Hatchback FANCY => Düz vites-1.4-Dizel-90 ps => Ortalama Yakıt Tüketimi : 4,3 LT

    Bu bilgi KIA sitesinde yer almaktadır. Bu tam olarak baz alınacak bir kriterdir. İki araç arasında fazlaca fark yok.

    ÖRNEK:

    - 15.000 Km / 100 Km = 150 x 4,3 LT = 645 LT Mazot x EURODIESEL 3,71 TL/LT = 2386,50 TL ( 15.000 Km yol için )
    - 15.000 Km / 100 Km = 150 x 5,1 LT = 765 LT Benzin x ULTRA FORCE 97 4,24 TL/LT = 3243,60 TL ( 15.000 Km yol için )

    Sadece 15.000 Km kat edilecek bir yol için her iki aracın farkı 857,10 TL olarak çıkmaktadır. Buradan yola çıkacak olursak peşin verilen parayı acaba kaç yılda amorti ederiz?
    - 6.400 TL / 857,10 TL = 7,46 YIL. Yılda bu peşin ödenen parayı amorti ederiz.

    Daha sonra KIA servislerinde Periyodik bakım süreleri ve periyodik bakım kilometrelerine istinaden ufak çaplı bir hesaplama yapalım. Buna göre hangisinin mantıklı olduğunu resmiyete dökeriz diye umuyorum.
    Periyodik bakımların sürelerini benzin ve dizel için bilenler varsa buradan paylaşırsa daha hızlı olur diye umuyorum. Aynı şekilde ücretlerinizde. Bunlar mutlaka KIA servisine göre olsun. Ayrıca belli bir süre ve Km'ye göre yağ değişimleride olmalı.
    Araba alacaklara bu konuda yardımcı olalım. KIA Clubtr olarak.
    Saygılarımla.

    Yakıt fiyatları Bursa Merkez olarak alınmıştır.
     
    En son bir moderatör tarafından düzenlenmiş: 4 Temmuz 2012
  4. ReNe

    ReNe Super Moderator Super Moderator

    Katılım:
    12 Mayıs 2011
    Mesaj:
    8.460
    Alınan Beğeniler:
    2.112
    Şehir:
    İSTANBUL
    Gerçek Ad-Soyad:
    Murat Çaşkurlu
    Araç Modeli:
    BMW 116 D 1.5l 8 ileri Zf
    O zaman şöyle diyelim , kia rio 1.25 benzinli ile şehir dışında 5.1 litre tüketmesi çok zor çünkü küçük hacimli motorlarla 120 km hızdan sonra yada sollamalarda hem can sıkıcı hem savurgan hemde gürültülü oluyor . turbo dizel araç ise çok daha iyi hızlanma değerleri elde ettiğinden hem konforlu hemde sprotif kullanıma imkan veriyor , arabayı satarkende verdiğiniz paranın bir kısmını geri alabiliyorsunuz ve dizel araba rağbet görüyor , bakım masraflarına gelirsek senede 1 servise gidiliyor büyük ihtimalle 15.000 km baz alırsak ve dizel ile benzinli bakım masrafları aynı sayılır , hatta dizel motorda triger zinciri var ve buji gibi parçalar yok , 5sene boyunca turbo şarjörde arıza yapmaz ama yapsada garantide olacak kullanıcı hatasına uğranmaz bakımları aksatılmaz ise . Üretici firmanın tüketim değerleri ile gerçek hayat bir değil o yüzden sizin hesabınız gerçekçi değil , dizel rio şehir dışında 3.9 tüketiyor şehiriçinde ise 4.9 ila 6 litre arası yakıt tüketiyor ama benzinli 1.25 lik motorun gerçek hayat tüketim değerleri farklı oluyor .

    Artı olarak dizel motora yazılımla güçlendirme yapıp araçtan uygun fiyata daha yüksek keyif alma potansiyeli barındırıyor ve standart halindeki gücü bile otomobil kullanmayı sırf ekonomi olarak düşünmeyen keyif sahibi kullanıcılar için bile tercih sebebi olabiliyor . Bu konular zamanında çok konuşuldu diye yazmadım .

    Garanti süresi bitiminde ise bakım masrafları dramatik şekilde azalıyor ki 150 tl ye bile aracın bütün filtreleri artı magnatec gibi kaliteli yağ satın alınabiliyor yani bakım masrafı başarılı .

    Bu konu hakkında detaylı bilgiyi forumumuzda arama yaparak bulabilirsiniz ...
     
  5. akula

    akula Sürücü

    Katılım:
    23 Ekim 2010
    Mesaj:
    53
    Alınan Beğeniler:
    1
    Şehir:
    XXXXXXX
    Günay Bey, cevabınız için çok teşekkürler. Aslında hislerime tercuman oldunuz. Nedense herkez verdiği paradan ziyade anlık yakıt tüketimi üzerinden konuşuyor. Fayda maliyet yapıldığı zaman evdeki hesabın çarşıya uymadığı aşikar. Birde herkezin delice dizel arac yöneldiği gümüz pazar şartları ele alındığında, neredeyse aradaki fark ile 2. el bir araba alınacak duruma gelindi. Tabiki bende her araç sahibi gibi az para ile çok km yapmak istiyorum, fakat aracın satınalma bedeli, bakım maliyetleri vb. de etken. sonuçta aracı hediye etmiyorlar. Sorumun nedeni de işte bu yüzden di. Taş çatlasın 15.000 KM'yi geçemeyeceğimi biliyorum, işimde evime yakın çünkü. Bakalım tavsiyeler ne yönde olacak...
     
  6. DODGE

    DODGE Sürücü

    Katılım:
    9 Nisan 2011
    Mesaj:
    79
    Alınan Beğeniler:
    0
    Şehir:
    Bursa
    Murat bey,
    uzun yolda araç 120 hızını geçince motor küçük olduğundan az yakar diyorsunuz. Ama aynı mantık 1.4 90 ps motor içinde geçerlidir. Ama bunları dikkate bile almıyorum.
    Ayrıca Benzinli bir araç 120.000 Km'de olsa dahi gözü kapalı ikinci el olarak alınıyor. Ama 120.000 Km yapmış bir dizel aracı ikinci el olarak alırken insan güvensiz olarak bakıyor. Çünkü motor daha çabuk bitiyor.
    Siz işi bir taraftan tutmayı bıraktınız şimdi ikinci ele geçtiniz.
    Aslında bu sebeple burada elle tutulur paylaşımlar yapılsa dahi siz tersini savunma yollarını arıyorsunuz.
    Bu sebeple burada ciddi araştırmalar yapıpta bunları paylaşmak ve kişilere yardımcı olmak pahasına zaman harcamak anlamsız.
    Bu sebeple şunu diyorum bu konuyu açan arkadaşıma:
    Dizel al ve hayatının doğrusunu yap arkadaşım. Çünkü arabanın Dizel olması sana artıları çok olacakmış. Yazılım attır. Motorun performansı Güçlenecek. Daha az yakıt harcarsın. Murat bey'in dediği doğrudur. İş Dizel olunca araç katalog değerinde yakıt sarfiyatı yapıyor. Ama Benzinli olunca araç katalog değerlerinde yakmaz. Bu Murat bey tarafından ıspatlanmıştır.
    Acaba katalogda Dizel doğru oluyor da Benzinli doğru olmuyor bir KIA Slovenya fabrikasına sorayım. Oradan mantıklı bir cevap alırız umarım.
    Aksi taktirde bu forumda bizlerin bulunmasının hiç bir manası yok.
    Ortaya elle tutulur bir done olmasına rağmen.
    Benden bu konu hakkında bukadar.
    Devamında Murat bey'in her dediği doğrudur diyorum. Kendisi bu konuda çok bilgili.
    Saygılarımla.
     
  7. TOLGA

    TOLGA Sürücü

    Katılım:
    20 Haziran 2012
    Mesaj:
    50
    Alınan Beğeniler:
    0
    Şehir:
    İSTANBUL
    hocam ben şehir içi de şehir dışıda 5.5 görüyorum (ortalamayı sıfırlıyorum) ama şekir dışı 120/140 km arası kullanıyorum :(
     
  8. ReNe

    ReNe Super Moderator Super Moderator

    Katılım:
    12 Mayıs 2011
    Mesaj:
    8.460
    Alınan Beğeniler:
    2.112
    Şehir:
    İSTANBUL
    Gerçek Ad-Soyad:
    Murat Çaşkurlu
    Araç Modeli:
    BMW 116 D 1.5l 8 ileri Zf
    Küçük motor şehirler arası yolda büyük hacime göre çok yakar diyorum ben , yeni nesil 3 silindirli turbo motorlar daha efektifken rio dakullanılan 1.25 litrelik motor atmosferik yapıda olup çok iddalı bir makine değil . yani üzerinde super şarjör , turbo şarjör , mazda daki gibi sky active teknolojisi gibi oyuncakları olmadığından fabrika verilerine ulaşmak güç hoş satın alan kullanıcılar buraya tüketim verilerini yazarlarsa daha gerçekçi sonuçlara varırız . 1 seneyi yaklaştı araca alıştıkça dediğim değerlerde yakıt tüketmeyi başarıyoruz .

    Bu arada ben sadece kendi fikirlerimi yazıyorum ve benim fikirlerim şöyle doğrudur diye asla bir iddaam yok , isteyen istediği kısmı doğru bulur isteyen bulmaz bu kadar basit . Sizin benimle en başından beri bir alıp veremediğiniz durum var her yerde bunu yansıtıyorsunuz ama sizi kafama takacak değilim , mümkünse siz benim yorumlarıma cevap vermeyin :47623245it4:

    Ahmet Bey soru sordu diye bende burda kendi deneyimlerimi paylaşıyorum yeni Dizel Rio sahibi olarak ..
     
  9. akula

    akula Sürücü

    Katılım:
    23 Ekim 2010
    Mesaj:
    53
    Alınan Beğeniler:
    1
    Şehir:
    XXXXXXX
    Arkadaşlar olayı kişiselleştirmeye gerek yok. Murat Bey Teşekkürler, Günay Bey size de teşekkürler. Bu form sitesini aracı aldığım günden beri takip ediyor fakat pek bir şey yazmıyorum. Sebebine gelince, Kia markası haricinde her araç konuşuluyor ve insanlar sürekli kullandıkları araçları övüyor. 1.25 bir benzinli araç ile 1.4 dizel aracın teknik olarak karşılaştırılması kadar da saçma bir şey yok. Sanırım Günay bey yalnızca fiyat mukayesesi adına 1.25'in fiyatını vermiş.

    Son olarak eklemek isetiğim bir şey var, Bu forum sitesi bazı kullanıcıların tekeline girmiş ve hep aynı kişiler istedikleri muhabbeti yapıyorlar, farklı sesler yükselince kırgınlık oluyor.

    BEN DAHA ONCE RICA ETMISTIM TEKRAR RICA EDEYIM. BENIM UYELIGIMI SONLANDIRINIZ.
     
  10. DODGE

    DODGE Sürücü

    Katılım:
    9 Nisan 2011
    Mesaj:
    79
    Alınan Beğeniler:
    0
    Şehir:
    Bursa
    Karşılaştırma yapmamıştım. Doğru tespit yapmışsınız. Sadece fiyat bazında değerlendirme yapıldı. Kişilerin yatırımına ışık tutsun diye.

    Son olarak belirttiğiniz konuya bende katılıyorum.
     
  11. turkeril

    turkeril Usta Sürücü

    Katılım:
    9 Mayıs 2012
    Mesaj:
    637
    Alınan Beğeniler:
    92
    Şehir:
    Karabük
    Gerçek Ad-Soyad:
    İlker TÜRKER
    Araç Modeli:
    Pg.308
    hiç hesaba gerek yok bence,

    dizel motorun benim gözümde 10 bin tl'sl var temiz :D
     
  12. cer.fire

    cer.fire Usta Sürücü

    Katılım:
    7 Haziran 2011
    Mesaj:
    878
    Alınan Beğeniler:
    41
    Şehir:
    ankara
    Gerçek Ad-Soyad:
    ömer oktar
    Araç Modeli:
    kia ceed sw crdi (2005 kia cerato crdi)
    ilk fiyat farkını amorti etmek uzun zaman alıyor. ben 2005 te ceratoyu alırken aradaki fark 3000 tl civarıydı ve dizel çok makuldü ama şimdi. dizeli ile benzinlisi arasındaki fark 10000 tl den fazla olan modeller varki artık dizelin yakıt anlamında bir cazibesi kalmıyor sadece dizelin sürüş keyfi ve çekiş gücü için para veriliyor. günay bey in verdiği örnek bu noktada anlamlı ve yeni araba alacaklar için dikkate alınması gereken bir örnek olduğuna inanıyorum.
     
  13. formalist

    formalist Sürücü

    Katılım:
    21 Haziran 2012
    Mesaj:
    56
    Alınan Beğeniler:
    0
    Şehir:
    istanbul
    Dizel motor 2 yıl olan garanti süresine kadar sıkıntısız binersin, 2 yıl biter bitmez satacaksan alınabilir. kia nın verdiği 5 yıl garanti, turbo,enjektörler vb. durumlarda işe yaramaz.. Bunu dikkate alın. 15 bin km için dizel motor farkı olarak bu rakam verilmez. Dizel motorda garanti süreniz dolduğunda diken üstünde gidersiniz ki enjektör yada turbo arızasından dolayı bi bakmışsınızki başa dönmüşsünüz. Birde bunların üstüne yazılım atmak, turbo değişmek vesaire bunlara girerseniz ya sokağa atacak çok paranız vardır, yada bu işi hobi olarak yapmışsınızdır. E bu kadar para varsa KİA yerine spor farklı bir araç alırım, zevkiyle yakıtıyla benim olur.

    Kısaca 15.000 KM yapacak sıfır araç alıcısı 6 bin tl fark vermez, verirse hesapsız vermiş olur, yazık olur haliyle. Dizel araç yılda en az 25.000 km ister. Hakkı 45.000 dir. :thumbup1:

    Benim hesap ve görüşümdür.
     
  14. emre99

    emre99 Sürücü

    Katılım:
    20 Nisan 2012
    Mesaj:
    185
    Alınan Beğeniler:
    1
    Şehir:
    İstanbul
    önceki aracım c-max dizeldi. Tamam kullanması keyifli tork vs ona diyeceğim yok.
    ancak arızası gayet pahalı bir durum. turbo serviste yaklaşık 2000-2500 e çıkıyor enjektör ve sık sık patlayan hortumlar da cabası
    neyse benim imkanım yoktu sıfır dizel almaya sıfır benzinli aldım. Hayrılısı ile de yarın Gül-al otogazda AKL marka kiti taktırıcam
    Bi de böyle deneyelim bakalım.
    Sıfır almaya imkan varsa dizeli alıp 50-60 bin km de satmak mantıklı olabilir ama uzun süreli binmek masraflı hale geliyor ne yazıkki...
     
  15. turkeril

    turkeril Usta Sürücü

    Katılım:
    9 Mayıs 2012
    Mesaj:
    637
    Alınan Beğeniler:
    92
    Şehir:
    Karabük
    Gerçek Ad-Soyad:
    İlker TÜRKER
    Araç Modeli:
    Pg.308
    Ben dizelin bakım masrafları hakkında daha iyimserim.

    Turbo dışarıdan 1000 tl gibi temin edilebiliyor. Enjektörlerin tanesi 80-90 tl gibi temizlenebiliyor. Motoru yaptıracak duruma getirmek için de baya marifet gerekir diye düşünüyorum. Tabi benzinli gibi yüksek devir çevirip motoru gereksiz yormazsanız...

    Benim Cerato şu an 155 bin km'de, hiç turbo ve enjektör revizyonu görmemiş. Su ve yağda eksilme yok. Turboda bi aksaklık şu an yok, ben de dikkatli kullanıyorum. Enjektör temizliği yapılabilir, temizlenmeyecek hale getirmeden önce temizletmek daha mantıklı sonuçta...
     
  16. formalist

    formalist Sürücü

    Katılım:
    21 Haziran 2012
    Mesaj:
    56
    Alınan Beğeniler:
    0
    Şehir:
    istanbul
    LPG de garanti durumunda herhangi bir degisiklik oluyormu ?
     
  17. cer.fire

    cer.fire Usta Sürücü

    Katılım:
    7 Haziran 2011
    Mesaj:
    878
    Alınan Beğeniler:
    41
    Şehir:
    ankara
    Gerçek Ad-Soyad:
    ömer oktar
    Araç Modeli:
    kia ceed sw crdi (2005 kia cerato crdi)
    bence herşeyin ana noktası arabaya iyi bakmak. bakınca daha uzun gidiyor ve sorun çıkarmıyor. ister benzinli ister dizel olsun. yoksa benzinli arabadada enjektör değişiyor veya beyin bozuluyor
     
    En son bir moderatör tarafından düzenlenmiş: 5 Temmuz 2012
  18. fehim

    fehim Sürücü

    Katılım:
    25 Ocak 2012
    Mesaj:
    72
    Alınan Beğeniler:
    0
    Şehir:
    Balıkesir
    Emre Bey, garantisi devam edecek mi? AKL'yi neden tercih ettiniz?
     
  19. emre99

    emre99 Sürücü

    Katılım:
    20 Nisan 2012
    Mesaj:
    185
    Alınan Beğeniler:
    1
    Şehir:
    İstanbul
    garanti devam etmiyor tabi. Gül-al 'ın firması olması ve gidip konuştuğumda aracımın aynısına filo olarak montaj yapıp tecrübeli olduklarını düşündüm. Konuştuğum kişi landi ve akl markalarının olduğunu belirtti. 1150 TL AKL olunca ve sorun yaşanmadığını belirtince ok dedim.
    Allah utandırmasın..
     
  20. kaan1

    kaan1 Sürücü

    Katılım:
    29 Aralık 2010
    Mesaj:
    185
    Alınan Beğeniler:
    2
    Şehir:
    tekirdağ
    yılda max 15bin km kullanılacaksa 2 araç arasında bence de benzinli daha makbül.öncelikle benzinli 1.25 motorun vergi avantajı var yıllık farkı 328 tl bu paraya 78 litre benzin olur ve en az 1000 km yol gidilir. dizel kia yılda 2 defa 7500km *2=15000 km servise gider benzinli 1 defa. bu farka da en az 1000 km yol gidersiniz. kronik sorunu olmayan benzinli araç siz çok büyük hatalar yapmazsanız yılda 15000 km kullanılırsa hurdaya çıkana kadar motor ömrü vardır.dizel motorlar süprizleri sever:mad: aradaki 6400 tl fiyat farkı ne kadar zamanda kapanır 6400 tl ye başka yatırım mı yapsak fazladan çekeceğimiz 6400 tl nin kredi ödemesi nasıl olur bunun hesabı da başka bir tartışma konusu..
    sürüş özelliklerine gelecek olursak her 2 araçta stok halde çok etkileyici değil. dizel araçta torkun verdiği avantajla hissedilen güç daha fazla gözükse de gerçekte çokta göze batan performans farkı yok.klima açık uzun yokuşlarda ve doluyken dizel motorun performans adına fark edeceğini düşünüyorum.
    araçların ilerleyen dönemlerde durumları ne olur derseniz. fazladan verilen 6400 tl hızla erimeye başlar 10 yıl sonra yani 150,000 km lerde fiyat farkı neredeyse kalmaz
     

Bu Sayfayı Paylaş