Kia Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Motor soğukken tekleme (ilk çalıştırmada da)

'Teknik Sorunlar ve Çözümleri' forumunda ikaraoglu tarafından 16 Ekim 2018 tarihinde açılan konu

  1. ikaraoglu

    ikaraoglu Usta Sürücü

    Katılım:
    27 Haziran 2014
    Mesaj:
    398
    Alınan Beğeniler:
    115
    Şehir:
    İstanbul
    Gerçek Ad-Soyad:
    İsmail KARAOĞLU
    Araç Modeli:
    Kia Picanto 1.1 EX
    Merhaba arkadaşlar.
    Kia picanto benzin/lpg 1.1
    Lpg 3 yıl önce takıldı.

    Araçta egzost çıkışı yüksek olduğu için muayene dolayısı ile enjektör temizleyici, carbon clean, hava filtresi değişimi, buji ve buji kablo değişimi, oksijen sensörü değişimi yapıldı(yan sanayi)

    Araç son 1 aydır ilk çalıştırmada inanılmaz bir şekilde tekliyor ve stop ediyor. Lpg devreye girene kadar tekleme devam ediyor. Lpg devreye girince aniden devir 2000 seviyesine geliyor normal rolanti durumuna geçiyor. Tekleme o anda bitiyor.

    Aracı ilk çalıştırmada lpg ile başlatırsam gayet stabil çalışıyor. Ancak sürekli böyle çalıştırmak mantıklı değil.

    Araç ile 20 km yol gittikten sonra stop edip 1 dk sonra çalıştırdığımda ilk benzin ile çalıştığından hafif tekleme yapıyor bir kaç saniye sonra lpgye geçince rahatlıyor.

    Bu sorun için map sensörü aldım değiştirdim düzelmedi

    Araçta gelen arıza kodu P2192 (zengin karışım arızası)

    Bugün sabah motor arıza ışığı sürekli yanmak yerine yanıp sönüyordu. Arıza koduna bakana kadar stop etti.

    Arız kodlarında olması muhtemel arızalar içinde silindir 1 silindir 3 ateşleme arızası veriyor

    Aşırı tüketim nedeniyle 2 kez buji kablosu değiştirdim. Kablonun buji kısmında renk değişimi (ark) gördüm. Buji kablosu sanki kaçırma yapıyor. Araç çalışırken bobin kısmına yanlışlıkla dokunduğumda voltaj yedim. Oradan da kaçırıyor.

    Hadi diyelim ki sorun buji kablosu. Ama lpg ile sorunsuz çalışıyor. Tekeleme yapmıyor. motor ısındığında lpgden benzine çekince de tekleme yok. Kelebek pozisyon sensörü desem lpdde sorun yok.

    Allah rızası için yardım...
     
  2. fatboy

    fatboy Sürücü

    Katılım:
    3 Temmuz 2018
    Mesaj:
    182
    Alınan Beğeniler:
    76
    Şehir:
    İstanbul
    Gerçek Ad-Soyad:
    Çağatay
    Araç Modeli:
    2005 KIA SORENTO EX PREMIUM OV
    Genelde arıza ışığı yanıp söndüğü esnada ateşleme arızası olur. Tekleme, ateşleme açısında hata vb. sorunlar. Belirttiğiniz gibi bir kaçak varsa soruna sebep olabilir. LPG daha yanıcı olduğu için ark esnasında bujiden çıkan az miktardaki ateşleme LPG için yeterli olabilir ancak benzin için yetmeyebilir. Öncelikle o sorunun ortadan kalktığından emin olmalısınız.
     
  3. Eren_87

    Eren_87 Yeni Üye

    Katılım:
    15 Ekim 2018
    Mesaj:
    4
    Alınan Beğeniler:
    0
    Şehir:
    İstanbul
    Gerçek Ad-Soyad:
    Eren YEL
    Araç Modeli:
    Rio
    Selamlar. Benim babamın LPG li Toyota Corolla aracı var. Biz kullanırken gündelik olarak benzine almıyorduk ki bunu bize hiç bir usta önermedi. Sadece araç 1 günden fazla park halinde kalacaksa benzine almamız gerektiği söylenmişti. Yani ilk çalıştırmada LPG ile çalıştırabilirsiniz sanki.. bilmiyorum haksız mıyım..

    Bunun dışında araç ile seyir halindeyken benzinden lpg ye veya lpg den benzine hemen almayın. Değiştirme anahtarını orta konuma getirip çekişten düşene kadar devam edin sonra geçişi yapın. O zaman tekleme olmuyor.

    Ayrıca nacizane aracınızdaki benzini de uzun süre deponuzda bekletmeyin. Onu da tüketin. Yani benzin deponuzu da sürekli fulleyip tüketerek temiz tutun.
     
  4. ikaraoglu

    ikaraoglu Usta Sürücü

    Katılım:
    27 Haziran 2014
    Mesaj:
    398
    Alınan Beğeniler:
    115
    Şehir:
    İstanbul
    Gerçek Ad-Soyad:
    İsmail KARAOĞLU
    Araç Modeli:
    Kia Picanto 1.1 EX
    Evet. Aklıma takılan noktalardan birisi LPG ile benzin arasında ateş alma süresi.
     
  5. ikaraoglu

    ikaraoglu Usta Sürücü

    Katılım:
    27 Haziran 2014
    Mesaj:
    398
    Alınan Beğeniler:
    115
    Şehir:
    İstanbul
    Gerçek Ad-Soyad:
    İsmail KARAOĞLU
    Araç Modeli:
    Kia Picanto 1.1 EX
    Benzin bekletme konusu evet o da bir seçenek. Zira depo içerisinde bekleyen benzinin oktan değeri bir zaman sonra aşıro sallanma ve oksijenlenmeden dolayı düşüyor.

    Yakıtlar arası geçiş konusında aracımda atiker sıralı sistem takılı.
     
  6. ogun

    ogun Ralli Pilotu

    Katılım:
    12 Eylül 2010
    Mesaj:
    1.984
    Alınan Beğeniler:
    1.185
    Şehir:
    İstanbul
    Gerçek Ad-Soyad:
    Ogün YILMAZ
    Araç Modeli:
    Hyundai Elantra Mode 2011 - 1.6cc-136 HP / Benzin&Lpg
    LPG li araç DAİMİ olarak lpg ile kullanıma uygun değildir. (Hiç benzin kullanmadan kullanım)

    Sebepler,
    LPG yağsız kuru yakıt olduğundan, yanma odasından egzos ve subap+sensörlere kadar Lamda dahil kirlenecek , ileriye doğru temizlikte sorunlar çıkaracaktır.
    lamda sensörü karbürütör daha hızlı kirlenecek sorunlar zinciri başlayacaktır.

    Hele sabah ilk çalışmalarda, Benzin yerine lpg kullnımında , oktan benzine göre daha yüksek olduğundan, ayrıca lpg ısınmadan sisteme dahil olacağından sorunlar yumağı daha da artacaktır.

    Tüm yeni sıralı sistem araçlarda, İlk çalışma Benzindir. Bu depo benzin otomatiğinin çalışmasını sağlayarak bozulmasını önleyecektir. Hemde sisteme oktanı yeterli yağlı yakıt geleceğinden sistem daha sağlıklı çalışacağı gibi,
    belirli aralıklarda belirli km devamlı benzin ile kullanmak sistem sağlığı için önemli unsurdur.

    Ayrıca LPG ve benzin deponuzu 1 ışık yada çeyrek depo altına kesinlikle düşürmeyin.


    Picanto çalışma sorununa gelince;
    Tavsiyem, İlk önce Bujiler ve Buji kablolarını ORİJİNAL MOBİS kablo ve Servis kitapçığındaki Bujiler ile değiştirin.
    * ÇArpma konusu porselen kaçağı yada yan sanayi kablo sorundur

    Bu düşük maliyetli bir iştir.
    Zengin karışım Sebebi Boğaz kelebeği, ateşleme sorunları, Boğaz kelebeği sensörü, map sensörü ile ilintili konulardır.
     
  7. ikaraoglu

    ikaraoglu Usta Sürücü

    Katılım:
    27 Haziran 2014
    Mesaj:
    398
    Alınan Beğeniler:
    115
    Şehir:
    İstanbul
    Gerçek Ad-Soyad:
    İsmail KARAOĞLU
    Araç Modeli:
    Kia Picanto 1.1 EX
    Dün akşam uzun ve yoğun bir trafikte aracın lpg bitti. Haliyle benzinle devam etmek zorında kaldım. Ancak şunu farkettim. Araç benzinle çalışıyorken titremiyordu. Lpg almaktan vazgeçtim. benzin aldım. Aracı bir saat kadar bir yerde beklettim. İlk çalıştırmada gayet normal çalıştı.hiç teklemedi. Aracı evin önüne park ettim sabah soğukken denemek için. İlk çalıştırmada gayet normal hiç bir sorun yok.

    Araçta lpg varken sıkıntı var. Sorun lpg den kaynaklanıyor. Asıl konu nereden kaynaklanıyor. Çünkü aracta lpg alırsam galiba sızdırma yapıyor ve motor ilk çalışma da boğulup zengin karışım diyor. Ne zaman lpgye geçiyor o sırada rahatlıyor....
     
  8. fatboy

    fatboy Sürücü

    Katılım:
    3 Temmuz 2018
    Mesaj:
    182
    Alınan Beğeniler:
    76
    Şehir:
    İstanbul
    Gerçek Ad-Soyad:
    Çağatay
    Araç Modeli:
    2005 KIA SORENTO EX PREMIUM OV
    Çok başarılı bir tespit olmuş. LPG enjektörleriniz sızdırıyor. Hem enjektörlerinizi hemde regülatörü LPG'ciye kontrol ettirmeniz gerek. Araç benzinde iken benzin enjektörleri çalışıyor ancak LPG enjektörleri de sızdırdığı için zengin karışım oluyor. LPG'ye geçince benzin enjektörleri duruyor ve sadece LPG çalıştığı için sıkıntı olmuyor. Aynı sorunu diğer aracım Kia Magentis'te yaşadım. LPG Enjektöründen manifolda giden boruları tek tek çıkarıp ucunu kontrol ettiğimde 2 tanesinin sızdırdığını gördüm.
     
  9. ikaraoglu

    ikaraoglu Usta Sürücü

    Katılım:
    27 Haziran 2014
    Mesaj:
    398
    Alınan Beğeniler:
    115
    Şehir:
    İstanbul
    Gerçek Ad-Soyad:
    İsmail KARAOĞLU
    Araç Modeli:
    Kia Picanto 1.1 EX
    Sorun çözülmüştür arkadaşlar ileride faydası olur diye sorunun nedenini ve çözümünü yazacağım.

    Son belirttiğim belirti ile lpg taktırdığım iş yerine gittim. Sorunu zaten biliyorlardı. Sadece belirtleri söyledim. Lpg kontrol cihazında aracın lpg map sensöründen veri alınamadığını öğrendik. Bu da ilk çalıştırmada lpg nin karışmasına neden oluyordu. Sorun için emme monifoltunda bulunan siyah bir hortumum bağlandığı ucu kontrol ettiler ve emme yapmadığını söylediler. Temizlemeye çalıştılar. ancak olmadı. Hemen yeni bir delik açıp hortumu oraya bağladılar. Araç lpg kalibrasyonu yapıldı. Map değeri gelmeye başlaşlayınca lpg enjetörleri ses vermeye başladı ve aracın motor rahatladı. Boğaz kelebeğinden gelen aşırı hava emme sesi gitti.

    Şu an da ilk çalıştırmada gayet stabil. aracım titremesi gitti. Lpg de çekiş kendine geldi.

    Şükür
     
  10. ikaraoglu

    ikaraoglu Usta Sürücü

    Katılım:
    27 Haziran 2014
    Mesaj:
    398
    Alınan Beğeniler:
    115
    Şehir:
    İstanbul
    Gerçek Ad-Soyad:
    İsmail KARAOĞLU
    Araç Modeli:
    Kia Picanto 1.1 EX
    Bu arada sorun hakkındakısa bilgi

    Sorun :
    Araç soğukken ilk çalıştırmada titriyor. Gaz yemiyor.gaza basılınca boğuluyor ve stop ediyor. Boğazdan gelen aşırı emme sesi mevcut. Araç lpg ile gayet normal çalışıyor veya benzinden lpg ye geçince rahatlıyor. Depo lpg yokken benzinle çok rahat çalışıyor ve sorun olmuyor.
    Ecu zengin karışım hatası veriyor.

    Yapılan işlemler :
    Buji kontrol, buji kablosu kontrolü, map sensörü değişimi, boğaz temizliği, hava filtresi değişimi.

    Çözüm:
    Lpg bilgisayarına giden map sensörünün bağlı olduğu emme manifoltundaki uc tıkandığı için lpg doğru çalışamıyor. Bu nedenle ilk çalıltırmada enjektörlere gaz veriyor. Bu durumda da araç benzin ile çalışmayı denerken aradan verilen lpg zengin karışıma neden oluyor ve boğulma sonrası stop ediyor.

    Tıkalı olan uc açılmadığı için yeni bir delik açıldı ve lpg kalibrasyonu yapıldı. Araç şu an da stabil..
     
  11. fatboy

    fatboy Sürücü

    Katılım:
    3 Temmuz 2018
    Mesaj:
    182
    Alınan Beğeniler:
    76
    Şehir:
    İstanbul
    Gerçek Ad-Soyad:
    Çağatay
    Araç Modeli:
    2005 KIA SORENTO EX PREMIUM OV
    Çok geçmiş olsun. Sorununuzun çözülmesine sevindim.
     

Bu Sayfayı Paylaş