Arkadaşlar geçen yıl bildiğim bir taksi de albea multijet araç vardı. 800 bin devirmiş ama motor da herhangi bir bakım tamir sök tak revizyon olmamış. Milyonu deviren var dedi taksici. Bana bu km o araç için olağan dışı geldi ama araştırınca ticari araçların ayda bazen iki kez yağ değişim yapması ile bu sonuç olduğunu öğrendim. Bmw ve Mercedes in de motorları uzun km yapıyor biliyorum. Asıl konuya gelelim bizim Kia araçlarda motor revizyon olmadan max. kaç km gördünüz. Öyle 100-200 binden bahsetmiyorum. 500 bin üzeri paylaşımlar varsa bekliyorum. Bizim Kia motorlar iyi hoş güçlü ama dayanıklı mı, düzgün bakarsak ne kadar gidecek.
1.3 multijet icin anahtar degmeden 250.000km uzeri temiz bi yalandir. Hele sehirici kullanilan taksi imkansiz.
Valla merakla bekliyorum, konu güzel. Ben şimdiye kadar sorunsuz iki Kia kulandım ve satım ama em yüksek km 130.000 Venga 1.4 CRDI idi. Tahminen 200 ü devirir görünüyordu. Mobil cihaz ile gönderildi.
Hocam 800 bini geçiren kişi motor revizyona girmedi dedi. Bir milyonu geçeni gören aynı kişi. Söylediğiniz gibi yalan olabilir. Yalan olmadan benim gördüğüm emin olduğum 450 bin civarında bir araç vardı, bunun da motorda oynama yoktu ama artık yerinden kopacak gibi çalışıyor ve ani titreme böyle hırlama falan vardı.
zaten çoğu otomobil (dünya üzerinde isim yapmış, kendini kabul ettirmiş olanlardan bahsediyorum) normal bakım şartlarında ve olması gereken yollarda km sınırı bence pek konulmaz gibi. ( hadi olsun 1 milyon km ) Türkiye yollarında ve malesef bakım prosedürlerine pek uyulmamasından kaynaklı (fiyat, uygun parça temini, ürün kalitesi, usta becerikliliği vb.) ömrünü erken tamamlıyor.
Acaba kısa aralıklarla aracı çalıştırıp durdurmak yerine motoru durdurmadan yüzlerce km yapan araçlar daha uzun ömürlü müdür ?
[/URL][/IMG] Los Angeles'ta yaşayan ve 2007 yılında satın aldığıToyota Tundra ile tam 1.6 milyon kilometre yol yapanVictor Sheppard, Toyota tarafından 2016 model Toyota Tundra ücretsiz olarak Victor'a verildi. Veriliş nedeni aslında çok farklı. 1 Milyon Kilometre Yolu Devirdi 2007 yılında satın aldığı Toyota Tundra ile 1 milyon kilometreyi aşan sürücü, aracını ilk günkü gibi tertemiz tutarak büyük bir başarıya imza attı ve Toyota ekibi tarafından ödüllendirildi. Victor Sheppard adlı sürücü Toyota Tundra ile birlikte her gün Los Angeles'tan Kuzey Dokato'ya, oradan da Wyoming'e kadar gidiyordu. Yıllık 200 bin kilometreyaptığı öne sürülen Victor toplamda 1 milyon 600 bin kilometreyi devirmeyi başardı. Motoru ve şanzımanını bir kez bile değiştirmeyen sürücü otomobilin bakımlarını eksiksiz yaptırarak, dokuz yıl içerisinde 117 kere servise götürdü. Yaşanan bu olay kısa süre içerisinde internette yayınlanırken, Toyota bu haberi görüp Victor'u ziyaret etti. Ardından göstermiş olduğu bu sadakat için kendisine 2016 model Tundra verildi. Toyota firması kişiyi ödüllendirdikten sonra 1.6 milyon kilometre yapan bu araba Japon mühendisler tarafından incelemeye alındı. darısı Kianın başına...
Aynen abi öyledir özellikle dizel araçlar için geçerli tek startta uzun menzil yapılırsa daha uzun ömürlü oluyorlar zaten dizel kendinden yağlayıcı bir yakıt ve yakıt devresini diri tutuyor sürekli stop start olduğu zaman değişen soğutma sıvı sıcaklığı en çok zararı veren kısım oluyor çünkü dizelin patlaması yüksek sıcaklık içeriyor ve stop edildiğinde genleşene kadar sıvı dolaşmıyor sabit kalıyor. Gemide de mesela bi startta kırk gün gidiyorsun tık yok ama stop ettiğinde ısı değişimi olursa hemen koyveriyor kaçaklar Ben benim riodada mesela kısa süre duracaksam stop etmiyorum zaten kısa mesafe kullanım bide sürekli stop start oldumu iyice zararlı
Motor aşınmaları en çok motorun optimum sıcaklığa ulaşamadığı kısa mesafe sürüşlerde yaşanır, bu tarz sürüşler motor ömrünü kısaltır. Öte yandan özellikle düşük devirlerde çalışan motorların (başta dizeller) gerekli bakımlar zamanında ve eksiksiz olarak yapıldığında 500.000 kilometreleri görmesi gayet normaldir, beklenendir. Fiat grubunun kullandığı Multijet motorlar bildiğim kadarıyla en iyi dizel motorlardan biri ve taksi işi yapan yakınen tanıdığım arkadaşlardan duyduğum kadarıyla 700-800.000 km'lerde Multijet araçlar görmek gayet mümkün.. KIA'ya gelince; Hyundai & KIA grubu motorların; hem dizel hem de benzinli alternatiflerinin sorunsuzluğu biliniyor. Bakımları aksatılmaz ve limitleri bilinerek kullanılırsa rahat 500.000 km'leri görecektir diye düşünüyorum. Geçtiğimiz günlerde RIO (benzinli 1.2 / lpg uygulanmış) taksiye bindim, keşke sorsaydım kaç kilometrede olduğunu. Bakmakta aklıma gelmedi hiç.. =) Sadece LPG var mı, memnun musun diye sordum taksiciye..
275 binde 2005 1.5 crdi cerato sahibi tanıyorum turbo falan orijinal ama bana dediği 3 binde yağ değişimi yaptığı oluyormuş asla 7 bin km yi geçirmemiş
multijet blok olarak hafif alaşım, az yakmasının nedeni bu zaten. cdti olsa tamam diyeceğimde multijet anahtar değmeden o kadar yürümez termostat, devirdaim, zincir v.s. gerçekten düşük kalitede cdti'a göre.
3-7 binde yağ değiştirip her değişimden önce decompress işlemi yapıyorsa o motor 1 milyonu da görür. Tabi kullanım şekli agresif değilse. Decompress işlemi: bilmeyenler için yazıyorum. Motoru öksürtme de diyebiliriz. Zaman zaman yapmak özellikle yağ değişimi öncesi yapmak çok faydalıdır. Aracı normal şekilde kullanıyoruz. En az 10 dk normal kullanıyoruz motor ısınıyor. Sonra en üst vites veya bir düsüğünde benzinli için 3500-4000 devire kadar çıkarıp 15-30 sn öyle gidiyoruz ve aniden bir alt vitese geçiyoruz. Bu arada gaza basmak yok. Devir hafif yükselip tekrar düşüyor 3500 lere. O arada araç biraz kendini kasıyor ve hafiften öksürme tarzı bir ses geliyor. İşte buna decompress deniyor. Motor basınç değil ters emme tarzı bir duruma giriyor. Bu durumda silindir piston arasında kalmış olabileceği düşünülen metal partiküllerinin çıkması ve yağ filtresine gitmesi istenir ve öyle olduğu iddia edilir. Bir nevi motor tekeri değil teker motoru döndürüyor.
Öyleyse, yokuşlarda viteste inmek, yavaşlarken de motor freni ile yavaşlamak, ekstra ekstra faydalı oluyor. Mobil cihaz ile gönderildi.
Aynen öyle hocam. Zaten yakıt anlık yakıt tüketiminde de bu bellidir. Aracı boşa atarsanız motor kendi kendini çalıştıracak kadar yakıt gönderir ve yanma devam eder. 0.5-0.8 lt arası tüketim görünür anlık olarak. Ama boşa atmak yerine gazdan ayak çekilip araç viteste bırakılırsa yakıt tüketimi sıfırlanır çünkü yanma yoktur bu durumda gaza basınca sadece yanma olur. Yanma yokken motor çalışır ama yağlanma devam eder. İşte bu motor için faydalı bir işlemdir. Biz bunu daha da abartarak motora zarar vermeyecek şekilde ve 1-2 bin km de bir yüksek devirde bir vites küçülterek yaparak emme, anlık vakum, decompress denilebilecek işlemi yapıyoruz. Redmi Note 3 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi