aracım benzin+lpg cerato. orjinali benzinli, benden önceki sahibi lpg taktırmış stefanelli marka. yakıt tüketiminden falan çok memnunum. aracın marşına basıp çalıştırınca, her seferinde önce benzinde çalışıp bir süre sonra lpgye geçiyor. son zamanlarda lpgye geçene kadar sürekli bir "stop" etme durumu var. yani henüz lpgye geçmeden, benzinde çalışırken marşa basıp çalıştırıyorum, hemen 1-2 saniye sonra stop ediyor. tekrar marşa basıyorum, aynen tekrar stop. bi ara bunun damarını buluyorum sanırım, marşa basıp motor hareket alır almaz gaza yükleniyorum stop etmesini engelleyebiliyorum. lpgye geçince zaten sorun kalmıyor. sebebi ve çözümü nasıl olur acaba ?
Aracı bi kaç kez LPG düğmesine basıp, direk LPG de çalıştırdı iseniz benzin pompanız yanmış olabilir, yada depoda benzin az kaldı ise, gene benzin pompanız arızalanmış olabilir. Ama pompa olsa araç hiç çalışmaz. Mercedes olsa benzin ısıtıcısı falan diyecem ama, daha tam çözemedim KİA yı
lpg filtresi değiştirmedim. ayrıca bir bilgi daha; araç bu "stop"ları sadece 8-9 saat bekledikten sonra yapıyor. misal; aracı stop etme olayını bertaraf ederek (yani gaza yüklenip lpgye geçirterek) çalıştırmayı başarıp, bi süre yol aldıktan sonra kendim motoru durdurup inince, üstünden 1-2 saat geçse bile tekrar marşa bastığımda artık "stop etme" olayını yapmıyor. sanırım motorun sıcaklığı-soğukluğuyla ilgili bi sorun. anlamadım gitti arkadaşlar. cevap veren herkese teşekkürler. artık o benzin pompasına baktırcam sanırım.
benzer bir sıkıntıda benim ceratom da da var. araç lpgli sabahlar ilk çalıştırmada benzin yemiyor, stop ediyor. tamirciye götürdüm benzin pompası değiştirdik, bujileri değiştirdik, buji kablolarını kontrol ettik olmadı. en son enjektörde bulunan hava sensörü dedikleri sensörde bir sıkıntı olduğunu düşündük motor sıkıntılı çalışırken fişlerini çekince normal çalışıyor takınca tekrar benzin i yakmıyor araç. yenisini getirip denediğimizde aynı sıkıntı yeni sensörde de devam etti. ayrıca sensörü devre dışı bırakınca motor arıza lambası yanıyor. araç lpg ye geçtiğinde veya tam ısısına ulaşınca benzinde veya lpgde hiç bir sıkıntısı yok. fırsat bulunca yetkili servise götürmeyi düşünüyorum.
tüm cevap veren arkadaşlara teşekkürler. aracımın sorunu sadece benzinsizlikmiş )) iyiki servise gitmeden önce depoyu fullemişim. bu, ceratoma karşı 2. kez mahçup oluşum. kabahati hep onda aradım ama bende çıktı.
Alem adamsınız Necati bey, sabah sabah beni güldürdünüz Allah da sizi güldürsünhops5: Bu durum bana şu fıkrayı hatırlattı : Birgün bir antropolog, bir fizikçi, bir matematikçi, bir kimyacı bir de jeologdan oluşan grup bir bölgede araştırma yapmak için açık araziye çıkmışlar..Sonra bir anda yağmur başlamış ve bunlar ıslanıp hasta olmamak için yakınlarda bulunan bir dağ evine giderler..Evin sahibi onları odada oturtur ve sıcak bişeyler getirmek için evin mutfağına gider..Odada oturan grubun ilgisi bir anda sobaya çevrilir..Çünkü adamın sobası yerden yarım metre yüksekte ve altında da taşlar diziliymiş..Hepsi bunu tartışmaya başlamışlar.. Fizikçi : – Köylünün sobayı yarım metre yükseğe kurmasının nedeni Konveksiyon sayesinde odanın daha çabuk ısınmasını sağlamaktır..der.. Kimyacı : – Köylü, Aktivasyon enerjisini varsayarak sobayı daha çabuk yakmak için yarım metre yükseğe kurmuş..der.. Jeolog : – Köylü, bu bölgenin fay hattına yakınlığını bildiğinden bir deprem esnasında sobanın yere değil de taşların üzerine devrilmesini ve dolayısıyla yangını önlemeyi amaçladığını söyler.. Matematikçi : – Köylü odayı daha verimli ısıtmak için sobayı geometrik açıdan odanın tam ortasına kurmayı amaçlamış..der.. Antropolog : – Bu köylü eski dönemlerdeki ateşe tapmak dinine bağlı olduğundan ateşe saygı mahiyetinde bu sobayı yarım metre yukarda tutmuş..der.. Bu esnada Köylü içeri girer..Hepsi birden Sobayı neden yarım metre yukarıda kurduğunu sorarlar..Köylü gayet saf bir şekilde şöyle cevap verir : - Boru Yetmedi
Aynı olay benimde basıma gelmişti.Arkadaş aracın kumanda düğmesinin pilini değiştirdi.Araç marş alıyor fakat çalışmıyordu.bak dedim ya immobilizer resetledi Lpg zaten yeni bitmişti aracta.Aynı sırada benzinde bitmiş.3-4 saat sonra bi benzin alalım deneyelim dedik,tek marşta çalıştı.çocuklar gibi sevinmiştim:blush:
Merhaba Öncelikle ben geçen hafta aranıza katılmıştım. Aracım 2004 model rio 1.5 trend benzin+lpg li. Bahsetmiş olduğunuz olayı şuan ben yaşamaktayım. Dün akşam marşa bastım 2 saniye çalıştı sonra stop etti. İkinci defa marşa bastım çalışır çalışmaz gaza bastım sıkıntı çıkarmadan yoluma devam ettim. Ancak bugün beni çok üzdü. Marşa bastım çalıştı ancak tekrar stop etti. Bu şekilde 4 -5 kez çalışır çalışmaz gaza basmama rağmen stop etmeye devam etti. Bir arkadaşı çağırıp motor kısmından ben marşa bastığım zaman gaz telini çekmesini istedim. Dediğim gibi yaptı ve aracımı çalıştırıp hareket ettim. Şöylede bir durum var, araç 2 yada 3 saatten fazla yani uzun süre bir süre bekledikten sonra bu olay oluyor. Benzinde var, gazda var. Araç stop etmeden çalıştığı zaman enteresen bir ses yada olumsuz bir durum yapmıyor. Sizden ricam bu sorun nereden kaynaklanır. Bana yardımcı olabilirmisiniz? Simdiden teşekkürler.
Gaz enjektörünüz yada regülatörünüzün vakum bağlantısından manifolta gaz doluyor. LPG'yi komple iptal edip deneyin bence.