arkadaşlar bugün öyle nette gezinirken cold air intake geldi aklıma biraz bakındım ve bizim forumda bu konu hakkında konu eksiği farkettim aslında bu konu iki farklı başlık altında olmalı; 1-atmosferik araçlarda cai (cold air intake) 2-turbo beslemeli araçlarda cai bu konu hakkında yorum bilgi ve deneyimi olan arkadaşların yorumları ve paylaşımı değerlidir. örn: benim kendi aracım 14 crdi rio "cai" nin ne katkısı ne zararı olur, ya da "cai" yerine açık filtre aynı işi görürmü? gerçi bildiğim kadarıyla turbo beslemeli araçlarda açık filtre önerilmiyo turbo ömrü açısından.
dizel bir araçta spor hava filtresi nasıl bir ses verir düşünemiyorum .. sesi uzaktan duyan. aracı görmüyorsa 50NC kamyon geliyor diye düşünebilir.. benzinli araçlarda güzel ses vereceği kesin. ama hava akışmetresi bozma olasılığı yüksek..
dizelde gürültü fazla olacağı kesin ama spor hava filtresi sanırım filtre gözenekleri daha geniş olduğu için turbo kanatlarına uzun vadede zarar veriyormuş. araştırdığıma göre cai de kullanılan filtrede aynı spor filtre peki neden açık filtre önerilmiyo turbolu araçlarda da cai öneriliyo? ayrıca ben kendi aracımdan yola çıkarak konuşuyorum zaten intercooler mevcut cold air intake ne katkı sağlıcak?
aracın motoru yuklu yani big turbo emmekelebek port komple eksoz buyuk enjektörler komple düz boru hard yazılım o zaman açık filtre takılır.tek başına turbo dizel araçta bir faydası olmaz.atmosferik araçlarda 2-4-6hp verir muhabbetide yalandır.ama araçta rahatlama ve düzgün kullanımdada benzin ekonomisi saglar.