merhabalar aracım 153.000 kmde daha önce şanzıman yağı değişimi hakkında çok farklı fikirler aldım. değişir, değişmez, sakın değiştirme vs vs. aracımı daha uzun seneler kullanmak istiyorum bu nedenle doğru bir bilgiye ihtiyacım var. şanzıman yağını değiştirmeli miyim? değiştirmeliysem hangi yağı kullanmalıyım? şimdiden teşekkür ederim.
Kesinlikle değiştir ustalar değişmez sonsuz diyor ancak birazdan açmış olduğum konuda kendi actigim sayfada çıkan yağı ekleyecem
Hangi yağ olursa olsun mutlaka zamana ve çalışmaya bağlı olarak etkilenir ve özelliği ilk koyulduğu zamanki gibi kalmaz.O yüzen ben de değiştirmenizi tavsiye ederim.Ancak en kaliteli yağ hangisi ise onunla değiştirin.
Merhaba Sorento şanzıman yağı bellirli km lerde mutlaka değişmelidir. Siz şanzıman yağı değişmez vs. gibi söylenenlere kulak asmayın. Şanzımanın uzun yıllar bize sorunsuz hizmet verebilmesi için sorento için max 45.000 km aralıklarla 7-8 litre civarı yağı mutlaka değişmelidir. Castrol sitesinde " CASTROL TRANSMAX DEX III MULTIVEHICLE " bu yağ öneriliyor.
İlk kasa kıa Sorento 5 vites otomatik şanzıman için " ATF 3 " Yağ kullanılmalı. Castrol sitesinde " CASTROL TRANSMAX DEX III MULTIVEHICLE " bu yağ öneriliyor.
şanzıman yağı (yaklaşık 7 lt) castrol transmax Dex III difransiyel yağları (ön arka toplamda yaklaşık 3,5 lt) castrol axle epx 80w-90 işçilik dahil 340 tl ye değiştirdim. çıkan yağlar görünüm itibarı ile gayet iyi durumdaydı. ancak viskozite ve kimyasal olarak görevini yerine getirebiliyor muydu bilemiyorum. şimdi içim rahat
Hayırlı olsun . İyiki değiştirmişsiniz.. bu bakımda difransiyel yağını bende değiştireceğim. 120.000 km oldu benim araçta.
Son bilgilerin bu konudada olması için diğer konudan kopyaladım. Konu kısmı daha dikkat çekici. KIA RESMİ İNTERNET SAYFASINDA ; servis bakım konfıgatöründe 5-1 otomatik şanzıman yağı için CASTROL ATF MULTİVEHİCLE bu yağı önermiş. http://www.castrol.com/content/cast...one/image.img.full.high.jpg/1392915814184.jpg CASTROL ATF MULTİVEHİCLE MULTIVEHICLE OTOMATİK TRANSMİSYON YAĞI GENİŞ BİR ARAÇ YELPAZESİ VE ÇOĞU UZAK DOĞU MARKALARI İÇİN UYGUNDUR. ATF Multivehicle, çoğu Uzak Doğu menşeili binek aracın otomatik şanzımanları için özel olarak üretilmiştir. Uzak Doğulu araç üreticilerinin talep ettiği JASO 1A performans seviyesini karşılar. TAKILDIĞIM NOKTALAR: CASTROL ATF MULTİVEHİCLE ' yağ kıanın tüm binek otomatik vites araçları için önerilmiş. Bizim kullandığımız şanzıman aynı zamanda ağır hizmet koşulları içinde yapılmış. Ben araziye çok fazla çıkmıyorum LOW-RANGE vitesi çok kullanmıyorum -Şanzımanı zorlamıyorum vs diyen varsa bu yağı kullansın bence. CASTROL RESMİ İNTERNET SAYFASINDA ; Kıa sorento 5-1 otomatik şanzıman yağ değişimi için CASTROL TRANSMAX DEX III MULTİVEHİCLE öneriyor. Onaylar: Allison C4 Allison TES 389 Ford Mercon GM Dexron IIIH MAN 339 Z1, V1 MB-Approval 236.9 Voith H55.6335.xx Volvo 97340, Volvo 97341 ZF TE-ML 04D, 14A, 17C TAKILDIĞIM NOKTALAR : Castrol un tavsiye ettiği gibi bu yağ aynı zamanda ağır hizmet şartları için yapılmış. Bu normları karşılıyor. Araziye çıkarım low-range vitesi bol miktarda kullanırım dağ-tepe dolaşırım vs diyen varsa şanzımanda bu yağı kullansın bence. Arkadaşlar konuyu elimizden geldiğince hepbirlikte epey araştırdık, Ben bile yorumları yazarken kimseyi yanlış yönlendirmemek adına bence yazıyorum. Önemli bir konu çünki. Bu nedenle yağ değişimini kendisi veya özel serviste yapacak olan arkadaşlar en azından bu bilgileri araştırarak kendide kesin ikna olduktan sonra yola devam edebilir. Son olarak kendi tercihim vakti zamanı geldiğinde otomatik şanzıman yağımı şanzıman yağımı CASTROL TRANSMAX DEX III MULTİVEHİCLE bu yağla değiştireceğim.
Otomatik vites araçta park konumundan D konumuna alırken ses ve hareket oluyorsa yağın değişim zamanı gelmiştir.. Test edildi..
Merhaba Eğer araç hafif yokuş aşağı park edilmiş p ye alınmış ve stop etmiş durumdaysa, Çalıştırıp p den d ye alırken hafif bir ses geliyor hemen hemen çoğu araçta bu ses geliyor daha doğrusu. Bahsettiğiniz ses bu değil sanırım.
Hayır, o ses değil.. Benim dediğim düz satıhta P den D ye alınca 'lak ' diye bir ses. Bariz duyuluyor..
Yağ seviyesi normalken değilmi duyduğunuz ses. Eğer böyleyse aklımızda bulunsun. Vuruntu sesi gelirse öncelikle yağdan başlayalım kontrole.. Bu arada kıa sorentoda max. 45.ooo. km aralıklarla oto-şanzıman yağı değişmesi gerekiyor.
Şanzıman yağ filtresini biraz araştırdım. Sorentodaki oto-şanzımandaki filtre çelik telden süzgeç şeklinde olan modelden olabilir. Durum böyleyse 2 yıl yada 45.000 km de bir oto-şanzıman yağını kaliteli bir yağla değiştirildiyse bi sıkıntı çıkmamalı.. Filtrede kağıt süzgeç olduğunu sanmıyorum. Durum böyle olsaydı illaki değişmesi gerekirdi çünki kağıt içerikli filtreler belli bi km de veya yılda deforme oluyor , tıkanıyor , yıpranıyor ..Bence hiçbir araç üreticiside kağıt içerikli filtre kullanıp servis bakım periyoduna bu değişimi almayarak ... risk almaz. Ben şanzıman yağını değiştirirken bu durumu kontrol ettireceğim. Çelik süzgeç şeklindeyse bi şekilde temizletirim. Kağıt filtre varsa bi şekilde bu filtreyi bulmak gerekli.
Otomatik şanzıman yağı değişimleri farklı tekniklerle yapılıyor. en çok kullanılan yönlemler ; 1-) bizim şanzıman 10 litre yağ alıyor , Şanzımandan yaklaşık 6- 6,5 litre eski yağ boşaltılıp 6 - 6,5 litre yeni yağ konuluyor . 45.000 km sonra yeniden değiştirirsin abi denilip yolcu ediliyor.. Bu arada şanzımanda 3- 3,5 litre eski yağ kalıyor yeni konulan yağla birlikte harmanlanıyor yağı değiştirdim derken aslında çok verimli bir değişim olmuyor % 60 % 65 oranında yağı değiştirmiş oluyorsunuz. (yetkili servislerde bu şekilde yağ değiştiriyor.) 2-) Bir numarada yazdıklarım aynen yapılıyor .Ayrılmadan usta uyarıyor 300-400 km sonra yeniden geliceksin bu arada eski yağla yeni yağ karışıcak geldiğinde 6-7 litre yeniden ekliyeceğiz . Bu şekilde şanzımandaki temiz yağ oranı %95 seviyesine ulaşacak yine 45 .000 km sonra değişim hatırlatılıp yolcu ediliyoruz. 3-) Bu işi otomatik bir makina ile yapmak bu cihazı bulunduran servis yada şanzımancı bulabilirsek tabi. şanzımana giriş- çıkış bağlantılarına cihazın hortumları bağnalıyor araç lifte kaldırılıp çalıştırılıyor araç çalışırken cihaz şanzımandan eskiyağı vakumluyor bunun yerine yeni yağı dolduruyor en basit anlamda bu şekilde. yaptıranlar yine çok fazla yeni yağ kullanıldığından şikayetçiydi. Tercih bize bize kalmış.
Merhabalar.. Bugün Kartal sanayi sitesinde özel bir kıa servisinde şanzıman yağını değiştirdik. (Yağı kendim aldım ) Aracım 120.000 km de normalde 135.000 km de şanzıman yağının değişmesi gerekliydi. Nolur nolmaz anlamında değiştirdim. Kullandığım yağın lınkını veriyorum. CASTROL TRANSMAX DEX III MULTİVEHİCLE http://www.oilmarkt.com/Castrol-Transmax-Dex-III-Multivehicle-1-Litre,PR-126.html bu yağın 1. litresi 40- 45 tl fiyatlara kadar .... satılıyor. Ben 23,50.-Tl aldım almak isteyen varsa bu referans olsun en uygun bu sitede çokda memnun kaldım alışverişten . toplamda 7. litre yağ aldım . Uzun yıllar kıa yetkili servisinde çalışan ustamız, bu kadar yağı şanzımana koymayımı düşünüyosun dedi. bende yağ kapasitesi 10 litre değilmi dedim. 5-6 litre boşalsa nolur nolmaz diye 7 litre aldığımı söyledim. Gülerek 3,7 litre alır dedi. Ben şaşkın vaziyette izliyorum . tapadan açıldı çok kirli olmayan eski şanzıman yağı boşaltıldı 15 dakika kadar süzülmesini bekledik. Ustamız dediği gibi tam 3,7 litre atf döktü. Çalıştırıldı vs derken yağ tam olması gereken çizgide. çok kirli olan Direksiyon hidrolik yağınıda yine atf3 le değiştirdik. Direksiyon yumuşadı 20 dakika aracı kullandım tahsinkaya sanayi sitesine arkadaşlarımın yanına gittim . Kafam yağda hala şanzıman sıcak araç çalışırken durduğum yerde tekrar p-r-n-d yaptım çubuğu çektim sıkıntı yok .. yağ seviyesi tam olması gereken yerde.. Özetle durum bu sadece tapadan yağ boşaltıp şanzıman yağı değiştirecek olanlar 3,7 litre ilave etmesi yeterli. ( 4. litre alındığında yetip artıyor yani.)