Kia Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Cerato Tablet Montajı ( Yol Bilgisayarı + Navigasyon )

'Cerato Forum - Club' forumunda fatih.koz tarafından 23 Ağustos 2014 tarihinde açılan konu

1. fatih.koz

fatih.koz Usta Sürücü

Alınan Beğeniler:
    543
    Gerçek Ad-Soyad:
    B. Fatih KOZ
    Araç Modeli:
    Cerato EX Advance 1.5 CRDi / 2006
    Selamlar,

Forumda Rio'ya tablet montajı vardı, aklıma takılmıştı ... Kerata'da olur mu ? Olursa nasıl olur , nereye takılır diye düşünüp duruyordum . Sonunda kendimce bir çözüm buldum ve 7" tablet montajını gerçekleştirdim .

Montajı yaparken araca kalıcı bir zarar vermemek için en sade ve pratik çözümü aradım, cama montaj çirkin oluyordu tablet büyük olduğu için, göğüste de vantuzlu bir tablet tutucu için yeterli düz alan yoktu. Aklıma önce yol bilgisayarına ait butonun yanındaki boş butonu söküp oraya bir aparat uydurma fikri geldi , biraz inceledim o alanı sonra vazgeçtim ve hemen bu alanın üstünde , teybin altındaki boş alandaki plastik bölme gözüme şirin görünmeye başladı :)

İki delik , tutucu kısmı demonte edilebilen bir tablet tutucu , uzunca bir civata ve ona uygun birkaç pul ile somun yardımıyla montajı tamamladım ... Bir iki görsel iyileştirme yapacağım yakın zamanda ancak işlevsellik değişmeyecek ... Buyrunuz resimler ;

Resimlerden de görüleceği üzere, normalde birkaç parçası daha olan vantuzlu bir tablet tutucunun sadece tableti tutan kısmına uzunca bir civata monte ettim , daha sonra teybin altındaki plastik yuvayı çıkartıp civatanın zorlanmadan geçebileceği bir delik açtım. Daha sonra civatayı hem görünür yüzeyden hem de arkada kalan kapalı kısımdan iki pul ve iki somun ile sıkıca bu parçaya sabitledim. Yakın zamanda civatanın üstüne siyah bir kaplama yapacağım ve altına yine siyah sert köpük koyacağım. Böylece hem göze çirkin görünmeyecek hem de olası yük değişimlerinde köpük civatanın aşağı doğru çökmesini engelleyerek sağlamlığı artıracak.

Amacım telefonu navigasyon cihazı olarak kullanmaktan kurtulmak ve telefona göre çok daha geniş ekranlı bir yol bilgisayarı + navigasyon cihazına sahip olmaktı. Kaliteli 5"'lik bir navigasyon cihazının 400 TL civarında bir fiyata satıldığını düşünürsek , indirimli fiyatı ile 7"'lik Samsung tablet çok cazip imkanlar sunuyordu.

Tablette GPS , Wifi ve Bluetooth mevcut (özellikle sim kartlı modeli seçmedim, internet lazım olunca telefonda hotspot yapabiliyorum). Gerektiğinde internete erişmek, araç yol bilgisayarı ve arıza takip cihazı olarak kullanmak dahil navigasyon cihazı ile yapamayacağımız birçok işlemi yapabiliyor ve sürekli gelişime açık.

Resimlerde ELM327 adaptörü ile çalışan Torque Pro, Sygic ve iGO Primo navigasyon programları mevcut ... Aslında iGo'yu severim ancak nedense tablette çok verimli bulmadım , hem ekran çözünürlüğü iyi değil hem de inatla seslendirme sorunu yaşatıyor. Sygic'te ise bu iki sorun yok, 7" tabletin tüm çözünürlüğünü (1024*600) sorunsuz kullanıyor. Her ikisinin Başarsoft kaynaklı haritaları kullandığını düşünürsek yol performansları hemen hemen aynı olacaktır, tek sıkıntı Sygic'e alışmak (iGo'dan sonra adres girmek ve bulmak zor geliyor).

Tablete olası kaymaları önlemek ve koruma sağlamak için silikon bir kılıf ile parmak izini/çizilmeyi ve yansımayı önleyen mat bir ekran koruyucu takacağım siparişlerim ulaştığında. Böylece hem yerine daha güvenli oturacak hem de gün ışığında parlama sorunu ortadan kalkacak, kullanım kolaylaşacak.

Montaj sonrasında gördüğüm negatif yanlar ;

1. Yol bilgisayarının butonunun gizli kalması ki çok önemi yok zaten pek kullanmıyordum.

2. Radyo dinlemek istediğimizde kayıtlı kanallara erişimin zorlaşması. Hoş araçta genelde radyonun kontrolü sağ tarafta oturan eşimde olduğundan bu da benim için çok önemli bir kayıp değil :)

Ben genelde sevdiğim parçaları MP3 çalar ile dinliyorum ki bunu da artık tablet ile yapabilirim cihazın kulaklık çıkışını teybin aux girişine bağlayarak. Böylece tabletten gelecek her türlü ses (müzik, navigasyon, yol bilgisayarı alarm ve ikazları gibi) aracın ses sistemine aktarılmış olacak.

Tablet - Aux bağlantısını yaparken anten için de bir on/off düğmesi yapmak var kafamda çünkü teybi her açtığımda antenin arkadan çıkması böyle bir kullanımda gereksiz olacak.

Hazır resim eklemişken Araç Diagnostik forumunda paylaştığımız ELM327 bazlı adaptöre ve Torque Pro'ya ait birkaç resim paylaşayım tam olsun konu .

Mini ELM327 adaptörümüz

Hafif "selfie" tadında motor çalıştıktan hemen sonra yakıt tüketimi ekranım ( Antalya yine sıcak ! )

Bu da diğer sensörlerden seçtiklerim , hava akışı ve anlık beygir gücü

İşyerinden çıkarken , motorun yağlamayı bitirmesini beklerken aldığım sürüş öncesi ekran

İş - Ev arasında yaptığım hafif test sürüşünün ardından yakıt tüketimi . Motor yükü %100'e yaklaşmış test sırasında ve yarım litre mazot tüketimi ile 2.16 TL olmuş bu testin sonucu ! Bu şekilde aracı kullanmaya devam etsem 100 km'de 9.5 litre yakacakmışım , feci bir sürüş tekniği kullanmışım .

Eve geçmeden günlük hata kontrolümüz , sonuç : No Faults Stored at ECU :)

ELM327 ve ODB2 hakkında detaylı paylaşımları burada bulabilirsiniz > ELM327 Nedir ?

Keyifli ve emniyetli sürüşler .

2. fatih.koz

fatih.koz Usta Sürücü

Alınan Beğeniler:
    543
    Gerçek Ad-Soyad:
    B. Fatih KOZ
    Araç Modeli:
    Standart 2 Din slota uyan baktığım modellerde maalesef fiyat çok yüksek ... Android işletim sistemi, güçlü bir işlemci ve ideal ram değeri olan güvenilir bulduğum tüm cihazlar 1000 TL'ye yakın, tablet ile maliyet 350 TL civarında kalıyor hazırda elinizde tablet yoksa.

Görüntü kirliliği konusunda haklısınız , yer kaplıyor buna diyecek bir sözüm yok . Olsa olsa "ucuz etin yahnisi" diyebilirim ya da "kadı kızındaki kusur" :) Teybin özelliklerinde AUX olduğunu düşünüyorum ancak henüz söküp bakmadım, aksi durumda bu fonksiyonu teybe koymazdı üretici. Eğer kablo ile de AUX girişini kullanamaz isek benim ses ile ilgili planım suya düşer.

Sevgiler

3. silverhawk07

silverhawk07 Servis-Satış Yetkilisi Servis-Satış Yetkilisi

Alınan Beğeniler:
    1.106
    Gerçek Ad-Soyad:
    Mustafa
    Araç Modeli:
    RIO 1.5 CRDI 2009 COMF.
    emeginize sağlık..

4. silverhawk07

silverhawk07 Servis-Satış Yetkilisi Servis-Satış Yetkilisi

Alınan Beğeniler:
    1.106
    Gerçek Ad-Soyad:
    Mustafa
    Araç Modeli:
    RIO 1.5 CRDI 2009 COMF.
    paylaşımlarda gittikçe tabletler konsula yaklaşmaya başladı. inş. bir dahaki sefere göğsün içine montaj yapan arkadaşlar olur

5. kiario63

kiario63

Alınan Beğeniler:
    315
    Bence oldukça güzel olmuş. Anlatım da aynı şekilde keyifli. Teşekkürler paylaşım için. Benimde yavaş yavaş aklıma giriyor bu tablet olayı.

6. Mahir

Mahir Moderator Moderator

Alınan Beğeniler:
    3.737
    Gerçek Ad-Soyad:
    mahir
    Araç Modeli:
    .
    Güle güle kullanin emeginize saglik

7. ism@il

ism@il SUPER MODERATOR

Alınan Beğeniler:
    4.794
    Gerçek Ad-Soyad:
    ism@il
    Araç Modeli:
    Sportage 2012 gsl plus
    Güle güle kullanın.
    Baska bir forumda yapan bir arkadasim var. aslında zor bir şey degil. Sadece niyetine girip tablete uygun çerçeve ayarlayıp bağlantıları yapmak. Insallah sizlerin bilgi yardimiyla bu niyete giren uyelerimiz olur.

8. fatih.koz

fatih.koz Usta Sürücü

Alınan Beğeniler:
    543
    Gerçek Ad-Soyad:
    B. Fatih KOZ
    Araç Modeli:
    Arabaya kalıcı zarar vermemek yazmıştım yukarıda, burada kastım zarardan ziyade kalıcı modifikasyon yapmamaktı ... Bunu yapar tableti cd çalar ve altındaki bölgeyi iptal edecek şekilde göğüs içine monte edersem geriye dönüş olamayabilir diye çekiniyorum, hoş şu an öyle bir niyetim yok ama olur da aracımı satmak istersem "ben burayı değiştirdim orjinalliği bozup keyfime göre tablet taktım" diye müstakbel alıcıya durumu izah etmek yerine aparatı söküp orjinale dönebilmek işime gelir diye düşündüm.

Civatalı ve dışarıda duran montajdan önce tableti buğu çözücü ve yol bilgisayarı butonlarının hemen üstündeki zemine yatay şekilde oturtarak monte etmek geldi. Bu durumda hem cd çalar hem de alttaki boş bölme tamamen kapanıyor ve kullanım dışı kalıyordu :( Mecburen bu fikrimden vazgeçtim, ancak ileride o bölgede kullanabileceğim ve hareketli bir aparat görür isem (torpido kapağı gibi düşünün) o alanı kullanabilirim. Böylece daha şık durabilir tablet araç içinde.

Sanırım araçlarımızda aynı marka model cd-çalar mevcut ... Blaupunkt Essen MP35 , bu cihaza istenir ise CD değiştirici bağlanabiliyor, aynı soket istenirse AUX girişi için de kullanılabiliyor. Bu durum klavuzda açıkça belirtilmiş ancak ya orjinal soketi almamız ya da o sokete uygun bağlantıyı kendimiz yapmamız gerekiyor.

Referans numarası verilen kablonun mantığı ise resimde görüleceği üzere çok basit ;

Aux girişi yapmak için bize C3 bölümündeki 18 (toprak) 19 (Sol Ses) ve 20 (Sağ Ses) soketleri yetiyor. Orjinal kabloda da zaten sadece bu girişler dolu.

İlk mesajımda anten için de bir on/off düğmesi yapmak istiyorum demiştim, bunun için ise A bölümündeki 5 numaralı hatta modifikasyon yapıp basit bir switch takmak gerek. Böylece antene giden elektrik istendiğinde açılıp/kapatılabilir.

Orjinal kabloyu uygun bir fiyata bulabilir isem alırım, olmadı evdeki mevcut soketlere bakar gerekirse kendim oraya uygun bir bağlantı sistemi yaparım cd çaları yerinden sökmeden :)

Lafı uzattım yine, kusura bakmayın ...

İyi dilekleriniz ve yorumlarınız için teşekkürler, emniyetli keyifli sürüşler.

* Elinde Olmayan ve İlgilenenler İçin (PDF Dosyası) : Blaupunkt Essen MP35 User Manual TR

9. heh

heh Yönetici Yönetici

Alınan Beğeniler:
    9.422
    Gerçek Ad-Soyad:
    Hakan Y.
    Araç Modeli:
    Eski Ceratocu
    Hayırlı uğurlu olsun.Gule Güle kullanın

10. heh

heh Yönetici Yönetici

Alınan Beğeniler:
    9.422
    Gerçek Ad-Soyad:
    Hakan Y.
    Araç Modeli:
    Eski Ceratocu
    Çok güzel çalışma.

11. okuma35

okuma35 Ralli Pilotu

Alınan Beğeniler:
    532
    Gerçek Ad-Soyad:
    OKUMA
    Araç Modeli:
    artık saab 9.3 sahibi :)
    fatih bey merhaba elinize sağlık güzel çalışma olmuş benimde aklıma yattı bende uygun tablet alıp bunu yapacağım. benim aractata Blaupunkt var cuma gunu aux kaplosu taktırdım tek kötü yanı parçaları teyipten değiştiremiyorsunuz. ya telefondan yada mp3 playerden değiştirmem gerekiyor.

12. okuma35

okuma35 Ralli Pilotu

Alınan Beğeniler:
    532
    Gerçek Ad-Soyad:
    OKUMA
    Araç Modeli:
    artık saab 9.3 sahibi :)
    birde şu navinin çekim kalitesi nasıl ? internet bağlantılımı daha verimli olur yoksa uydu bağlantılımı ? siz hangi yöntemi kullandınız

13. heh

heh Yönetici Yönetici

Alınan Beğeniler:
    9.422
    Gerçek Ad-Soyad:
    Hakan Y.
    Araç Modeli:
    Eski Ceratocu
    Onur Bey ben telefonda her ikisini de kullanmıştım.İnternet bağlantılı olan da olmayan da kifayetli bana sorarsanız.Ama olmayan için 2 tane çok güzel program var.Ben hem igo yu hem de navitel i kullandım.Telefonda ben internetten bağımsız olanı daha çok tuttum.Bence çok daha iyi.Bağlantı hızı telefonunuzun gps kapasitesine bağlı.Ben eski telefonumla internetten bağımsız araç içerisinde program açılır açılmaz kullanmaya başlıyordum.Yani telefon uyduyu 3-5 sn içerisinde hemen buluyordu.

Ek maliyet ve bağımlılık gerektirmemesi açısından ben internetten bağımsız olanı tavsiye ederim.

14. fatih.koz

fatih.koz Usta Sürücü

Alınan Beğeniler:
    543
    Gerçek Ad-Soyad:
    B. Fatih KOZ
    Araç Modeli:
    Evet maalesef aux girisinin dezavantaji bu ... Blaupunkt sadece ses gecisini sagliyor , icerik yonetimi bagladiginiz cihaza kaliyor. Mp3 player ve telefonda sarki secimi zor olabilir ancak tablette sorun olacagini sanmam ;)

Bende kabloyu buldum ve siparis ettim yapmaya usendigim icin. Geldiginde takacagim insallah.

15. fatih.koz

fatih.koz Usta Sürücü

Alınan Beğeniler:
    543
    Gerçek Ad-Soyad:
    B. Fatih KOZ
    Araç Modeli:
    Samsung T110 kullaniyorum ve gonul rahatligi ile gps alicisinin cok basarili oldugunu soyleyebilirim. Misal evde ne telefonum ne de diger arkadaslarimin telefon ve tabletleri gps uydularini bulamazken bu minik cihaz en az 4 uyduyu gorup baglaniyor.

Yine Samsung olan telefonumla arac icinde kiyaslama yaptigimda tabletin cok daha cabuk baglanti sagladigini ve daha fazla uydu ile iletisim kurdugunu gordum.

Benim nacizhane tavsiyem kesinlikle internetten bagimsiz calisan direkt gps destegi olan cihazlari kullanmak. Agps yada assisted gps denen mantik mutlak suretle sebeke verisi kullanarak is yapiyor ve bence navigasyon cihazlari icin ciddi bir negatif ozellik.

Samsung'un cihazlari gps desteginin yani sira agps destegi de sunuyor ancak internet (3g / wifi) baglantiniz olmasa bile normal gps sizi uzmeden calisiyor.

Sevgiler, keyifli surusler

16. ahmet bey

ahmet bey Ralli Pilotu

Alınan Beğeniler:
    1.055
    Gerçek Ad-Soyad:
    AHMET
    Araç Modeli:
    DOBLO 1,3 MULTİ CARGO
    Elinize sağlık güzel olmuş

17. fatih.koz

fatih.koz Usta Sürücü

Alınan Beğeniler:
    543
    Gerçek Ad-Soyad:
    B. Fatih KOZ
    Araç Modeli:
    İlk mesajda birkaç görsel iyileştirme ve anten için on/off düğmesi yapacağımdan bahsetmiştim, son durumu paylaşmayı unutmuşum ... Bugün iş çıkışı birkaç resim aldım , paylaşayım ;

Önce civatayı siyah kumaş bant ile kapladım, sadece dip kısmında açık bir alan bıraktım somun hareketi için. Ardından yerine montajı yapıp sert siyah strafor tarzı sünger ile civatanın altına destek yaptım. Bu destek sayesinde hem yukarı - aşağı salınım azaldı hem de tatlı sert bir zemin oluştu civatanın altında.

Aux kablosu tablet tutucunun sağından geliyor ve civatanın üstünden sola doğru geçiyor, kullanılmadığı zaman orada sakince duruyor göz rahatsızlığı oluşturmuyor.

Aux ile MP3 dinlerken boşu boşuna anten açılmasın diye yaptığım on/off switch'de solda sabit. Kablosunu görebilirsiniz, plastiğin arkasından Blaupunkt'un bağlantı kablosuna uzanıyor. Antene giden elektrik hattını kesip araya girdim bir klemens ile, gayet kullanışlı ve işlevsel oldu. Bazen radyo dinlerken bile antene gerek olmuyor sinyal güçlü ise :) Bu minik switch sayesinde kontağı kapatırken ya da açarken teybin açık olması nedeniyle anten motorunda oluşabilecek sorunların önüne geçmiş oldum.

Tableti kullan(a)madığım zamanlarda telefonumu yatay olarak tutucuya yerleştirebiliyorum, üstteki çentik boşta kalıyor ama alttaki kulakçıklar telefon için yeterli desteği sağlıyor kullanım ve sürüş sırasında. Telefon için aldığım vantuzlu tutucuyu hiç kullanmıyorum artık, böylece cam boş kalıyor görüş alanında kayıp olmuyor.

Tablet yerine takıldığında panel bu şekilde oluyor, teybin ana kumandalarını engellemiyor ve Aux kablosunu rahatlıkla tabletin kulaklık çıkışına takabiliyorum

*** Konunun buradan sonrası ELM327 ODB2 adaptörü ve Torque Pro ile ilgili ***

Bu da Torque Pro ile tablette kullandığım son "dashboard" tasarımım, ana sensörler ve onlara bağlı hesaplamalar mevcut ekranda, performans güzel güncelleme hızları tatminkar (sensör sayısı çok olmadığı için);

Bir ay boyunca tableti hemen hemen araçta hiç kullanamadım ve ortalama değerleri sıfırladım bu sabah, bugün işe gidip gelirken tableti takıp Torque Pro'yu çalıştırdım. Bu nedenle tabletteki ortalama değer çok yüksek :) Ancak diğer veriler gayet güzel, tork/beygir gücü gibi min-max verileri ve kontağı kapatmadan önceki sensörlerden gelen son bilgiler doğru.

Telefondaki ana ekranım, anlık verileri izlemek için kullanıyorum;

Bu da telefonda ortalama verileri gösteren ekranım, geçen ay sürekli telefon ile Torque Pro kullanmış ve yakıt aldıktan sonra hesabımı ilgili konuda paylaşmıştım. Benim hesabıma göre 100 KM'de 5.87 Litre yakmıştı kerata, Torque Pro sürekli bu hesabı güncellediği için son duruma göre 5.6 diyor 100 KM için ki doğruluğunu daha önce test etmiştim, yakıt hesabını yapalı 20 gün oldu ve bu süreçte aracı kullanmaya devam ettim yakıt ekonomisine dikkat ederek (ortalama 3000 dev/dak ile maksimum torka yakın sürüş, sıcak motor, klima havalar serinlediği için çok fazla açılmadı vs.) ... Dolayısı ile program 5.6 diyor ise inanırım, şüphe etmem.

Emniyetli, keyifli sürüşler

[ Kucağımda kedi ile yazdığım için imla ve anlatım hatası olmuş olabilir, kusuruma bakmayın ]

18. u_d_cicek

u_d_cicek Ralli Pilotu

Alınan Beğeniler:
    893
    Gerçek Ad-Soyad:
    Ufuk Doğan ÇİÇEK
    Araç Modeli:
    2011 Hyundai ix35 R Style Plus 4x4 (Dizel)
    Paylaşım ve anlatım için teşekkürler Fatih bey...
    Elinize sağlık.
    Bu anten olayını ben de düşünüyorum. En azından sadece radyo dinlerken açılsa iyiydi :D
    Tekrar teşekkürler...

19. Mahir

Mahir Moderator Moderator

Alınan Beğeniler:
    3.737
    Gerçek Ad-Soyad:
    mahir
    Araç Modeli:
    .
    fatih elestirmek serbest ise dugmenin yerini begenmedim vites kolunun alt kisimdaki kapaklardan birine takabilirdin fakat sen begendiysen sikinti yoktur güle güle kullan

20. fatih.koz

fatih.koz Usta Sürücü

Alınan Beğeniler:
    543
    Gerçek Ad-Soyad:
    B. Fatih KOZ
    Araç Modeli:
    Mahir Bey,

Eleştirmek tabii ki serbest ... Orayı seçmemin iki nedeni vardı düğmeyi yaparken ; Biri kalıcı modifikasyon yapmamış olmak, ikincisi vitesin oraya kadar tesisat çekmeye üşenmek :)

Eğer bahsettiğiniz siyah plastik bölüm tek olarak satılıyor ise servisten bir yedeğini aldıktan sonra 12v çıkışının sağına sabit iki adet usb şarj paneli, soluna led tabanlı gündüz farları için on/off switch yapmayı düşünüyorum. Tüm bunları yaparken antenin tesisatını da oraya çekebilirim sorun olmaz. En soldaki kapağı ya boş bırakırım ya da uzatma kablosu ile oraya odb2 soketini taşıyabilirim bilemiyorum.

Şu anki hali görsel olarak çok orjinal görünmese bile işimi görüyor, lakin belirttiğiniz gibi aşağıya alınca daha şık olacağına eminim :)

Ufuk Bey,

Anten için switch yapmak zor değil, olur da lazım olursa her zaman bilgi/belge/tecrübe paylaşımına hazırım... Yazmanız kafi :)

Sevgiler, emniyetli keyifli sürüşler

Bu Sayfayı Paylaş