10 Kasım LPG KABLO

Araçların İçinin Detaylı Temizlik Sonrası Ozon Gazı ile Dezenfeksiyonu

'Araç Bakım & Boya Koruma & Detailing & Detaylı Tem' forumunda heh tarafından 1 Şubat 2014 tarihinde açılan konu

  1. heh

    heh Yönetici Yönetici

    Katılım:
    5 Mayıs 2011
    Mesaj:
    33.830
    Alınan Beğeniler:
    9.420
    Şehir:
    Kocaeli
    Gerçek Ad-Soyad:
    Hakan Y.
    Araç Modeli:
    Eski Ceratocu
    Merhaba saygıdeğer üyelerimiz.Son zamanlarda artık iyice yaygınlaşmaya başlayan bir araç içi dezenfekte işlemi ile ilgili bilgi paylaşımında bulunmak istiyorum sizlerle.

    Bir süredir belli yerler tarafından yapılabilen dezenfeksiyon işlemi,ozon jeneratörlerinin daha kolay elde edilir ve uygun fiyatlı hale gelmesi sonrasında yaygınlaşmaya başladı.Ozon ile bir çok mikrop,bakteri ve koku sorununu çözmek mümkün.

    Peki ozon nedir?

    Oksijen doğada iki oksijen atomundan meydana gelen bir molekül olarak bulunur. Soluduğumuz havada %21 oranında bulunmaktadır. İki atomun bir oksijen molekülü, çok özel şartlar altında oluşan bir oksidasyon süreci sonucunda, üçüncü bir oksijen atomunu alarak, üç atomlu bir ozon molekülü oluşturur. Bu üçüncü oksijen atomu, çok zayıf bir bağ ile bağlandığından her fırsatta molekülden ayrılmaya meyillidir. Molekülden ayrıldığından tek başına kalan oksijen atomu, son derece aktiftir ve ortamda bulunduğu her maddeyi oksitler.

    Ozon,havada bulunan mikroorganizmalara yapışarak hücre duvarlarının parçalanmasına ve böylece ölüp çökmelerine neden olur.Tamamen steril bir ortamda ise, benzer bir atom ile birleşerek iki atomlu normal bir oksijen molekülü meydana getirir.Mikroorganizmaların tamamını etkiler, yok eder.Bu, dezenfeksiyondur.

    Ozon, bir çok molekülü parçalar, oksitler, değiştirir.Koku hücrelerini bozar.Yani koku giderici görevi yapar.Ortamda bulunan ağır metalleri, solvent buharlarını, zehirli gazları oksitleyip bozarak, kanserojen ve diğer zararlı etkilerini yok eder. Ozon flokülant etkiye sahiptir yani, havadaki sigara dumanı, ince tozlar ve benzer nano partikülleri birleştirip çöktürür.Ortamda bulunan toz taneleri çeşitli büyüklüklerde olmaktadır. Tanecik büyüdükçe, yer çekimi ile düşer veya filtrelerde tutulur.Oysa çok küçük (nano metre seviyelerindeki) tanecikler havada yüzer haldedir. Bu büyüklükteki tanecikler, ciğerde birikinti ve alerjik bünyelerde rahatsızlık yapar; üzerinde mikrop barındırır.Açık havada çok düşükte olsa bulunan ozon gazı, bu tanecikleri birleştirerek çökmesini sağlar. Kapalı mekânlarda ozon gazı hiç bulunmadığı için bu işlem meydana gelemez. Yapay olarak üretilip ortama verilen ozon,flokülasyon denen bu işlevi yerine getirerek nano partiküllerin çökelmesini veya filtre edilebilmesini sağlar.Mikro organizmaların (küf, mantar vb.) büyüme hızı 3-4 defa azalır veya tamamen engellenir.Binalarda kötü kokular,havanın mikrobiyal kirliliği ve enfeksiyon riski azalır.

    Ozon, yüksek reaktivitesi sayesinde çeşitli organik ve inorganik molekül ve atomlar ile reaksiyona girerek onları oksitler. Bu reaksiyonlar sonucunda havadaki bakterileri ve mikropları etkisiz hale getirerek sterilizasyon sağlanmış olur. Reaksiyon başladıktan sonra ortamdaki hava sıcaklığına göre 5 dakika ile yarım saat içinde ozon molekülleri oksijene dönüşmeye başlar .Bu özelliği sayesinde ozon diğer dezenfektan maddelerinin aksine atık madde bırakmaz ve yan ürün oluşturma riski taşımaz.

    Ozon jeneratörlerinin geliştirilmesi günümüzde ozon kullanım alanını, hızla genişletmektedir. Ozon bilinen bütün virüs, bakteri, mantar, maya ve küf çeşitleri için yok edici etkiye sahiptir. Ortamdaki hava kirliliği ve kötü kokuları yok etmesi sayesinde, insanlarda ferahlık ve zindelik hissi yaratır.

    OZONUN YOK ETTİĞİ KOKULAR:

    -Hayvan kokuları,
    -Banyo kokuları,
    -Sigara kokuları,
    -Alkol kokuları,
    -Boya kokuları,
    -Kömür kokuları,
    -Benzin kokuları,
    -Medikal kokuları,
    -Yangın kokuları,
    -Halı kokuları,
    -Lağım kokuları,
    -Küf kokuları,
    -Yemek kokuları,
    -Su kokuları,
    -Karbon monoksit kokuları,
    -Balık kokuları,
    -Soğan kokuları,
    -Sarımsak kokuları,
    -Çöplük kokuları,
    -Hastane kokuları,
    -Leş kokuları,
    -Yağ kokuları,
    -Yanık yemek kokuları,
    -Et, tavuk ve balık kokuları,
    -Propan gazı kokuları vb…

    Araçlar gün içinde birçok bakteri ve virüs oluşturacak ortama maruz kalır. Gün içinde iş için kullanılan araçları daha sonra özel hayatımızda kullandığımızı göz önüne alırsak araçtaki anti-bakteriyel temizliğin önemi ortaya çıkar. Özellikle yeni bebekleri olmuş yada çocukları olan aileler için araç içi steril ortam yaratılması önemle karşılanacaktır. Çünkü ozon uygulamasının bir avantajı da mevcut bakterilerin ve sporların uygulandığı andan itibaren tamamen yok olmasının yanı sıra daha sonra da mevcut bakteri ve küflerin oluşumunun 3-4 kat azaltılmasıdır.

    Profesyonel detaylı iç temizliğin ayrılmaz parçası olan koku giderimi ve ortamdaki mevcut bakterileri yok etmede ozon jeneratörleri büyük kolaylık sağlar.

    Kullanılmış araçlarda oluşan kokular, her kullanıcı için sorun yaratmaktadır.Ozon jeneratörleri ile üretilen ozon gazı bu kokuların giderilmesini sağlar.

    Ozon uygulaması araç içi detaylı temizlik yapıldıktan sonra uygulanır.Koku kaynağının tamamen temizlenmiş olması gerekmektedir.Ozon jeneratörünün taşınabilir olduğundan aracın hem içine hem de bagajına ayrı uygulama yapılabilir.

    Araç içi uygulamalarda dikkat edilecek hususların başında ozon uygulaması yapılırken aracın havalandırma sisteminin araç içi sirkülasyonu sağlayacak biçimde açık bırakılması, mümkünse oda sıcaklığından + 20 C ile +25 C arasına ayarlanması gereklidir.Çünkü ozon molekülleri düşük sıcaklıkta daha etkin rol oynamaktadır.

    Havalandırma sistemi açılmış ve soğutulmuş aracın içine ozon jeneratörü yerleştirilir ve ozon zamanlayıcısı ayarlanarak 20 dk. uygulamaya bırakılır.

    Araçtaki koku ağırlığına,su alma sonucu oluşan küfe,sigara ve çevresel faktörlerden oluşan kokuların yoğunluğuna ve tabi ki aracın yaşına göre uygulama süresi uzatılabilir.


    Görüldüğü gibi günümüzde artık teknolojinin gelişmesi ile birlikte insanoğlunun yararına olan şeyler de hem daha kolay bulunabilir,hem de ucuz uygulamalar artmakta.Aslında bu durum kirlenme artışına paralel bir gelişme.

    Arabalarda kullanılan cihaz videodakinin biraz daha küçüğü;

    http://www.youtube.com/watch?v=5n5EIiCCnPs

    Saygılar.
     
    En son bir moderatör tarafından düzenlenmiş: 1 Şubat 2014
  2. Mahir

    Mahir Moderator Moderator

    Katılım:
    23 Aralık 2012
    Mesaj:
    9.549
    Alınan Beğeniler:
    3.737
    Şehir:
    Düzce
    Gerçek Ad-Soyad:
    mahir
    Araç Modeli:
    .
    Paylaşım için teşekkürler güzel bir nokta
     
  3. heh

    heh Yönetici Yönetici

    Katılım:
    5 Mayıs 2011
    Mesaj:
    33.830
    Alınan Beğeniler:
    9.420
    Şehir:
    Kocaeli
    Gerçek Ad-Soyad:
    Hakan Y.
    Araç Modeli:
    Eski Ceratocu
    Rica ederim.
     

Bu Sayfayı Paylaş